بررسی اثر ویتامین E در محیط کشت بر میزان بلوغ تخمک ، لقاح و جنین در بافت تخمدان تحت شیمی درمانی شده با سیکلوفسفامید
Abstract
ناباروری یکی از مشکلات پزشکی بسیار شایع است که عوارض داروهای شیمی درمانی منجر به نارسایی زودرس تخمدان و در مزید بر علل ناباروری می شود. از پرکاربردترین داروها در حوزه شیمی درمانی سیکلوفسفامید میباشد که اثرات نامطلوب آن بر روی سیستم تولید مثلی زنان در تحقیقات مشخص شده است.
تکنیک های کمک باروری نظیر لقاح آزمایشگاهی ، انجماد تخمدان یا تخمک و بلوغ وتکوین فولیکول های تخمدانی از مهم ترین استراتژی های حفظ قدرت باروری در زنانی میباشد که تحت درمان داروی سیکلوفسفامید می باشند. باتوجه به عوارض های احتمالی اثرات این دارو نظیرشرایط استرس اکسیداتیو ، استفاده از آنتی اکسیدانهایی مانند ویتامینE میتواند میزان موفقیت بلوغ و تکوین فولیکولی را در تکنیک های کمک باروری بیماران تحت درمان با سیکلوفوسفامید را بهبود ببخشد. لذا در این مطالعه اثر ویتامینE افزوده شده در محیط کشت فولیکول های آنترال موش هایی که تحت درمان با سیکلوفوسفامید قرارگرفته اند بر بلوغ تخمک،لقاح و تشکیل جنین بررسی گردید.
مواد و روش:
موش های ماده بالغ 6تا 8 هفته ای در دو گروه اصلی کنترل و گروه تیمار که 150میلی گرم بر کیلوگرم سیکلوفسفامید به طور داخل صفاقی دریافت کرده بوده اند تقسیم شدند ، در روز پنجم تیمار جهت بدست آوردن فولیکول آنترال 10واحد بین المللی hMG دریافت نمودند و تمام موش ها روز هفتم بعد از دریافت سیکلوفسفامید برای جداسازی و کشت فولیکول های آنترال به روش جابجایی مهره های گردنی قربانی شدند . فولیکول ها در محیط کشت فاقد و حاوی ویتامین E به میزان 100میکرومولار طی مدت 4روز کشت داده شدند و سپس با همولیز فولیکول ها،میزان بیان ژن BMP-15 و GDF-9 مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر آن پس از 4 روز کشت با افزودن hCG در محیط کشت فولیکولها،میزان اوولاسیون، تخمک های GV,MI,MII پس از 48 ساعت مورد ارزیابی قرار گرفت.