نگرش پرستاران اورژانس بیمارستان های علوم پزشکی تبریز به مراقبت مبتنی برشواهد و ارتباط آن با صلاحیت پرستاری و رفتار مراقبتی در سال 1401
Abstract
چکیده:
مقدمه: مراقبت یکی از اجزای اصلی در خدمات درمانی محسوب میشود و مراقبت پرستاری نسبت به سایر مراقبت های ارائه شده در محیط های درمانی اهمیت بیشتری دارد. هدف اصلی اقدامات پرستاری ارائه مراقبت با کیفیت وایمن می باشد و انتظار میرود که خدمات بهداشتی با بالاترین استانداردهای کمی و کیفی و مبتنی بر شواهد بوده تا تصمیم گیری ها و اقدامات علمی به بیماران ارائه گردد. از مزایای استفاده از دستورالعمل های مبتنی بر شواهد در مراقبت میتوان به افزایش کیفیت مراقبت، کاهش هزینه ها، افزایش سطح سلامت جامعه اشاره کرد. اما برای انجام اقدامات مراقبتی مناسب نیاز است که صلاحیت افراد درگیر در این امر نیز مد نظر قرار گیرد. از طرف دیگر صلاحیت پرستاران می تواند ارتباط تنگاتنگی با تمایل به مطالعه و نیز انجام مراقبت-های لازم از بیماران در شرایط اورژانسی داشته باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی نگرش پرستاران بخش های اورژانس از مراقبت مبتنی بر شواهد و ارتباط آن با رفتار مراقبت و صلاحیت پرستاران در بخش های اورژانس بیمارستان های آموزشی - درمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به انجام گردید.
مواد و روشها: این مطالعه یک مطالعه توصیفی همبستگی می باشد. مشارکت کنندگان با روش نمونه گیری تصادفی سهمیه ای انتخاب شدند. ابزار های گرد آوری اطلاعات شامل فرم مشخصات دموگرافیک، ابزار مراقبت های مبتنی برشواهد(Evidence-based Practice Questionnaire: EBPQE)، و پرسشنامه صلاحیت پرستاران(Competency Inventory for Registered Nurse: CIRN) و رفتار مراقبتی(Caring Behavior Inventory: CBI (میباشند. پرسشنامه ها در اختیار پرستاران قرار داده شده و بعد از جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل آنها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی انجام شد.
یافتهها: نتایج نمره کلی نگرش پرستاران به مراقبت مبتنی بر شواهد میانگین (انحراف معیار) در محدوده نمره 24-168 برابر (20/ 15)44/ 121 بود که نشان دهنده ی سطح عالی نگرش بر مراقبت مبتنی بر شواهد می باشد و میانگین و انحراف معیار برای رفتار مراقبتی برابر (50/ 30)51/ 167 در محدوده نمرات 42-252 بود که نشان دهنده رفتار مراقبتی متوسط پرستاران می باشد و برای صلاحیت پرستاران با توجه به میانگین (انحراف معیار) بدست آمده که برابر (05/ 24)44/ 225 در محدوده نمرات 0-275 نشان دهنده صلاحیت بالای پرستاران شاغل در اورژانس می باشد.
بین میزان انطباق برنامه ماهیانه با برنامه پیشنهادی، شیفت کاری، ساعات کار در هفته پرستاران با نگرش پرستاران شاغل در اورژانس های شهر تبریز به مراقبت مبتنی بر شواهد ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (05/0>P). و بین میزان علاقه به کار در بیمارستان، میزان علاقه به حرفه پرستاری، احساس فشار کاری در حین کار، ساعات کار در هفته ارتباط آماری معنی دار و مستقیمی داشتند و با وضعیت تاهل ارتباط آماری دار و معکوس با سطح مراقبت پرستاران وجود داشت .بین جنس، وضعیت تاهل، تعداد فرزندان، میزان علاقه به کار در بیمارستان، میزان علاقه به حرفه پرستاری، شیفت کاری، ارتباط آماری معنی دار وجود داشت (05/0>P).
نتایج این مطالعه نشان داد که بین نگرش پرستاران به مراقبت مبتنی بر شواهد با کیفیت مراقبت، ارتباط معنی داری وجود دارد(05/0>P)..
بحث و نتیجهگیری: با توجه به یافته های مطالعه حاضر، نشان داد نگرش پرستاران به مراقبت مبتنی بر شواهد ارتباط مستقیم با کیفیت مراقبت و رفتار مراقبتی وجود دارد و مدیران و مسئولین سیستم بهداشتی با استفاده از نتایج این مطالعه میتوانند درجهت تقویت عملکرد مبتنی بر شواهد با آموزش های منظم و ضمن خدمت را برنامه ریزی کنند و بدینوسیله رفتار مراقبتی و کیفیت مراقبت را در بخش اورژانس ارتقاء دهند. همچنین با شناسایی عوامل زمینه ای و محیطی تسهیل کننده های عملکرد مبتنی بر شواهد و موانع استفاده از آن، در جهت تقویت حرفه و دانش پرستاری، قدم های مثبتی بردارند.