سلامت روان و عوامل موثر بر آن در کارکنان سیستم بهداشتی خط اول مراقبت کووید- 19
Abstract
مقدمه: پاندمی کووید19 اثرات متعددی بر جنبه های مختلف زندگی و سلامت جسمی و روانی افراد جامعه داشته است. کادر بهداشتی و درمانی بدلیل موقعیت شغلی در معرض بیشترین آسیبهای ناشی از کووید-19 قرار دارند. پژوهش حاضر به بررسی وضعیت سلامت روان کادر بهداشتی و عوامل تأثیرگذار بر آن در استان آذربایجان شرقی می پردازد تا با انجام این مطالعه قدم موثری در راستای حمایت از وضعیت روانی کادر بهداشتی خط مقدم مقابله با کرونا بردارد.
روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه ترکیبی کمی و کیفی است که بخش کمی آن بصورت مقطعی توصیفی تحلیلی انجام گرفت که در آن 303 نفر شرکت کننده از کارکنان بهداشتی براساس معیارهای ورود به مطالعه پس از اخذ رضایت نامه و با پیمایش آنلاین و با پر کردن پرسشنامه dass-21 وارد مطالعه شدند. داده ها بعد از جمع آوری وارد نرم افزار spss شده و آنالیز آماری مناسب روی آنها صورت گرفت. پس از انجام بخش کمی مطالعه، با 16 نفر از افرادی که بیشترین و کمترین نمره را در پرسشنامه بدست آورده بودند مصاحبه صورت گرفت و بخش کیفی در قالب تحلیل محتوا انجام شد.
یافته ها: درصد فراوانی ابتلا به افسردگی 42.4%، درصد فراوانی ابتلا به اضطراب 42.9%، درصد فراوانی ابتلا به استرس 40.3% بدست آمد.از نظر شدت افسردگی،بیشترین درصد مربوط به شدت متوسط،ازنظر شدت اضطراب، بیشترین درصد مربوط به شدت متوسط و از نظر شدت استرس، بیشترین درصد مربوط به شدت خفیف بود. نتایج بدست آمده از تحلیل های دو متغیره نشان داد که بین افسردگی و سابقه مثبت افسردگی- اضطراب و تعداد فرزندان رابطه معنادار آماری وجود دارد و نیز بین اضطراب-استرس با جنس، سابقه مثبت افسردگی - اضطراب ، مصرف داروی خاص و سطح تحصیلات رابطه معنادار آماری وجود دارد.