بررسی آزمایشگاهی تاثیر نوع زیرکونیا بر روی فیت مارژینال و داخلی، باند به پرسلن و سایش دندان مقابل در یک بریج سه واحدی
Abstract
زمینه و هدف: زیرکونیوم دارای ویژگی های مکانیکی مطلوبی مانند استحکام بالا است که به همین علت به عنوان یک ماده محبوب برای ساخت رستوریشن های دندانی استفاده می شود. علی رغم استحکام بالا یکی از نقاط ضعف رستوریشن های ساخته شده با زیرکونیوم بحث زیبایی می باشد. بر غلبه بر این ضعف زیرکونیای مونوکروم که به صورت معمول استفاده میشود ، از ونیر کردن آن با پرسلن استفاده می شود که این روش نیز معایبی مانند لب پر شدن پرسلن دارد. جایگزینی که در سال های اخیر برای زیرکونیوم مونوکروم معرفی شده، زیرکونیای مولتی لایر می باشد. زیرکونیای مولتی لایر با حفظ استحکام بالا ویژگی های نوری و زیبایی بیشتری نسبت به زیرکونیای معمول دارد. با توجه به زیبایی بیشتر زیرکونیوم مولتی لایر استفاده شده در رستوریشن ها باید دید از لحاظ ویژگی های مکانیکی در مقایسه با زیرکونیای منوکروم چه وضعیتی دارد. از جمله ویژگی های مکانیکی قابل بررسی فیت مارژینال و اینترنال، سایش دندان مقابل و باند به پرسلن می باشد. لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیر نوع زیرکونیا( مولتی لایر یا مونوکروم) بر روی فیت مارژینال و داخلی، سایش دندان مقابل و باند پرسلن فلدسپاتیک به زیرکونیا در یک بریج سه واحدی می باشد.
مواد و روش: این مطالعه در سه حیطه به مقایسه زیرکونیای مونوکروم و مولتی لایر پرداخت. قسمت اول مطالعه به تعیین و مقایسه فیت مارژینال و داخلی( شامل فیت سرویکال، اگزیال و اکلوزال) زیرکونیای مولتی لایر و مونوکروم در یک بریج سه واحدی پرداخت. تراش بریج روی دنتیک انجام شد و سپس دندان های تراش خورده 10 مرتبه اسکن شدند. از هر اسکن برای ساخت دو بریج( یکی با زیرکونیای مولتی لایر و دیگری مونوکروم)استفاده شد.با کمک نرم افزار exocad طراحی بریج انجام شد و طبق فایل STL صادر شده میلینگ انجام شد. بریج های ساخته شده در مرحله قبل با کمک روش replicaاز جهت فیت داخلی و مارژینال ارزیابی و مقایسه شدند. قسمت دوم مطالعه در رابطه با تعیین و مقایسه استحکام باند به پرسلن در زیرکونیای مولتی لایر و مونوکروم بود.30 بلوک زیرکونیا که 15 عدد آن زیرکونیای مولتی لایر و 15 عدد آن زیرکونیای مونوکروم بود با ابعاد 5*5*10 میلی مترطراحی و میلینگ شده و سپس سینترشدند. سپس پرسلن روی آن ها ونیر شد. تمام نمونه ها وارد پروسه ترموسایکل شدند.ارزیابی استحکام باند برشی به کمک دستگاه universal testing machine انجام گردید. قسمت سوم مطالعه به تعیین و مقایسه سایش دندان مقابل توسط زیرکونیای مولتی لایر و مونوکروم پرداخت. دو گروه بلوک زیرکونیا شامل 15 بلوک مولتی لایر و دیگری 15 بلوک منوکروم آماده شد.برای دندان آنتاگونیست از 30 عدد دندان پره مولر سالم استفاده گردید. برای بررسی سایش از دستگاه شبیه ساز جویدن استفاده شد. معیار ارزیابی میزان سایش کاسپ باکال دندان پره مولار بود. برای آنالیز آماری از آزمون t-test مستقل و در صورت نرمال نبودن توزیع داده ها از آزمون Mann-whitney استفاده شد.
یافته ها: در ارزیابی فیت مارژینال و داخلی ، اختلاف میانگین شکاف مارژینال و سرویکال در زیرکونیای مونوکروم و مولتی لایر از نظر آماری معنادار نبود و میانگین شکاف در زیرکونیای مونوکروم کمتر از زیرکونیای مولتی لایر بود. اختلاف میانگین شکاف اگزیال و اکلوزال در زیرکونیای مونوکروم و مولتی لایر از نظر آماری معنادار بود و میانگین شکاف در زیرکونیای مونوکروم کمتر از زیرکونیای مولتی لایر بود. میانگین سایش دندان مقابل و استحکام باند برشی به پرسلن در زیرکونیا مونوکروم بیشتر از زیرکونیا مولتی لایر بود اما این تفاوت از نظر آماری معنادار نیست.
نتیجه گیری: رستوریشن های زیرکونیای مونوکروم، فیت مارژینال و داخلی مشابهی نسبت به رستوریشنهای ساخته شده از زیرکونیای مولتی لایر نشان می دهند.اگرچه شکاف اکلوزال و اگزیال در زیرکونیا مولتی لایر بیشتر از زیرکونیا مونوکروم است اما در محدوده مجاز بالینی قرار دارد. استحکام باند برشی پرسلن-زیرکونیا و سایش دندان مقابل در زیرکونیا مونوکروم و زیرکونیا مولتی لایر مشابه است. زیرکونیای مولتی لایر در مجموع قابلیت استفاده بالینی دارد.