بررسی اثر زوایای مختلف (0-20) کانال دسترسی پیچ اباتمنت با ایمپلنت بر میزان تورک لازم برای برداشت پیچ اباتمنت
Abstract
مقدمه
در بیماران با موقعیت یا زاویه نامناسب ایمپلنت، عملکرد یا زیبایی ظاهری ممکن است به دلیل تداخل با کانال دسترسی پیچ در روکش پیچ شونده، مختل شود. یک استراتژی درمانی جدید، کانال دسترسی به پیچ زاویه دار است که زاویه کانال پیچ را در روکش تغییر می دهد، در حالی که زاویه اباتمنت با ایمپلنت هماهنگ است. در مطالعه فوق، میزان تورک مورد نیاز برای برداشتن پیچ و تفاوت آن با تورک اولیه پیچ در زوایای مختلف کانال دسترسی به پیچ را ارزیابی و مقایسه می کنیم. علاوه بر موارد فوق، روش تورک دهی در نیروی مورد نیاز برای خارج سازی پیچ موثر است. بنابراین در این مطالعه به مقایسه چهار روش مختلف تورک دهی می پردازیم.
روش کار
در این مطالعه نمونه ها در 3 گروه، D0-اباتمنت دیو با زاویه دسترسی به پیچ 0 درجه و پیچ عادی، A0- اباتمنت Ti-base angled screw channel با زاویه دسترسی به پیچ 0 درجه و پیچ ball torx و A20- اباتمنت Ti-base angled screw channel با زاویه دسترسی به پیچ 20 درجه و پیچ ball torx بررسی شدند .همچنین نمونه ها در 4 گروه با پروتکل تورک دهی مختلف تقسیم شدند.( برای هر پروتکل تورک دهی 9 پیچ استفاده شد)
فیکسچر ایمپلنت Dio درون رزین اتوپلیمریزه متیل متاکریلاتGC مانت شد. اباتمنت ها روی فیکسچر قرار گرفته و پیچ اباتمنت ایمپلنت در محل قرار گرفت. پیچ با درایور و به کمک دست درمانگر به طور اولیه بسته شد. سپس نمونه ها (پیچ) تحت 4 پروتکل تورک دهی مختلف قرار گرفتند. قبل از هر سفت کردن پیچ، دستگاه تورک سنج دیجیتال کالیبره شد. برای اندازه گیری میزان تورک لازم برای خارج کردن ،با تورک سنج دیجیتال حداکثرتورک مورد نیاز جهت جدا کردن پیچ های اباتمنت اندازه گیری شد. داده ها جهت مقایسه میزان removal torque بین سه گروه از آزمون آنالیز واریانس دو طرفه (ANOVA) و آزمون Tukey HSD post-hoc (05/0 = α) استفاده شد.
نتایج
بدون در نظر گرفتن نحوه پروتکل تورک دهی، بین دو گروه D0 و A0 ( P Value ≤ 0.0001 ) و بین دو گروه D0 و A20 ( P Value ≤ 0.0001 )تفاوت آماری معناداری وجود دارد.
نتیجه گیری
تفاوت آماری معناداری در درصد کاهش تورک بین پروتکل های مختلف تورک دهی و بین زوایای مختلف۰ و ۲۰ درجه در سیستم ASC وجود ندارد اما تفاوت آماری معناداری در درصد کاهش تورک بین اباتمنت شرکت DIO و سیستم ASC در هر دو زاویه ۰ و ۲۰ درجه وجود دارد.