مقایسه تاثیر رژیمهای غذایی حاوی روغن سویا، شورتینینگ و اولئوژل فرموله شده بر هیستوپاتولوژی و بیومارکرهای استرس اکسیداتیو بافت کبد و آنزیمهای کبدی در رت
Abstract
متعاقب اثرات اثبات شده اسیدهای چرب ترانس بر سلامت انسان و تصمیم اخیر سازمان جهانی بهداشت مبنی بر حذف اسیدهای چرب ترانس از رژیم غذایی انسان و جایگزینی فرمولاسیونهای مناسب دیگر به جای فرایند هیدروژناسیون در این تحقیق ابتدا پروفایل اسیدهای چرب، اسید چرب ترانس، اندیس پراکسید و عدد یدی روغن سویا، شورتینینگ و اولئوژل فرموله شده اندازه گیری شده و سپس تاثیر آنها بر سطوح سرمی پارامترهای متابولیکی و وضعیت استرس اکسیداتیو در موش های تحت رژیم غذایی پرچرب بررسی گردید.
روش کار: مطالعه حاضر به صورت تجربی بر روی 40 رت نژاد ویستار با سن1± 6 هفته و وزن تقریبی200 گرم تحت شرایط استاندارد آزمایشگاهی انجام شد. رت ها به صورت تصادفی به 5 گروه8 تایی تقسیم شدند: 1) گروه کنترل: رژیم نرمال 2) گروه رژیم پرچرب (دنبه) 3) گروه اولئوژل 4) گروه روغن سویا 5) گروه شورتنینگ. رژیم غذایی به مدت 10 هفته داده شد. در انتهای مطالعه جهت بیهوش کردن حیوانات از داروی کتامین با دوز 50mg/kg بصورت IP استفاده شد. سپس بلافاصله از قلب حیوانات خون گیری انجام گرفت و سرم خون جدا شد و برای اندازه گیری آنزیمهای کبدی در فریزر 80- ذخیره شد. تحت بیهوشی حیوانات کشته (یوتنزیا) و نمونه کبد برداشته شد و قسمتی برای انجام مطالعات پاتولوژی در فرمالین 10 درصد قرار گرفته و قسمتی جهت اندازه گیری پارامترهای استرس اکسیداتیو در فریزر 80- ذخیره شد. تستها انجام و نتایج گزارش شد.
یافته ها: نتایج مقایسه تاثیر رژیمهای غذایی حاوی روغن سویا، شورتینینگ و اولئوژل فرموله شده بر هیستوپاتولوژی کبد هیچ تفاوت معنی داری را بین گروه های مطالعه نشان نداد. میزان کاتالاز در گروه رژیم غذایی اولئوژل فرموله شده (p=0/01) و گروه رژیم غذایی روغن سویا (p=0/001) تفاوت معنی دار با گروه کنترل داشت. میزان SOD در رت ها دارای رژیم غذایی اولئوژل فرموله شده و روغن سویا در کمترین مقدار خود بوده و تفاوت آماری معنی دار در مقایسه با گروه کنترل دارد. میزان MDA در رت ها دارای رژیم غذایی روغن سویا در بیشترین مقدار خود بوده و تفاوت آماری معنی دار در مقایسه با سایر گروه ها مداخله دارد(p=0/01). میزان TACدر رت ها دارای رژیم شورتینینگ و اولئوژل فرموله شده در کمترین مقدار خود بوده و تفاوت آماری معنی دار در مقایسه با سایر گروه ها مداخله دارد(p=0/01). نتایج مقایسه تاثیر رژیمهای غذایی حاوی روغن سویا، شورتینینگ و اولئوژل فرموله شده بر بیومارکرLDH نشان داد میزان این بیومارکر در رت ها دارای رژیم غذایی شورتینینگ در حداکثر مقدار خود بوده و تفاوت معنی دار با گروه های مداخله دارد(P=0/001).