بررسی تاثیر همه گیری کووید -19 بر خدمات ارائه شده به مادران در دوران بارداری در سیستم بهداشتی و شاخص های سلامت آنان
Abstract
مراقبت های دوران بارداری بایستی به صورت همگانی تدارک دیده شوند. باستناد برخی مطالعات همهگیری کووید-19 در روند ارائه خدمات اختلال ایجاد نمود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر کووید-19 بر خدمات ارایه شده بر مادران باردار در مناطق روستایی شهرستان تبریز طراحی و اجرا شده است.
روش کار: دراین مطالعه کوهورت گذشته نگر تعداد 921 نفرمادر باردارروستایی در دومقطع زمانی قبل کووید-19 (سالهای1396 تا 1398 ) و حین همه گیری (سالهای1399 تا 1400 ) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و از نظر متغیرهای زمینه ای، فرایندی و پیامدی مورد مقایسه قرارگرفتند. ابزار کار پرسشنامه روا و پایا بوده که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی استاد راهنمای اول به تایید رسیده است و داده ها از داخل پرونده بهداشتی خانوار (سامانه سیب) استخراج و با نرم افزارSPSS23 آنالیز و تغییرات از نظر معنی دار بودن تحلیل شدند.
یافته ها: متغیرهای فردی میزان سواد پدر و مادر، شغل مادر در دو گروه قبل و همه گیری کرونا تغییرات بسیار اندک را داشتند. در میزان انجام زایمان سزارین افزایش 16 درصدی و در تعداد سقط و مرده زایی قبلی هم افزایش قابل توجهی را در مقطع همه گیری نشان می دهند. خدمات ازمایشگاهی، سونوگرافی و مکمل یاری تغییرات چندانی نداشتند اما تعداد مراقبتها، وزن گیری دوران بارداری و پیامدهای مهم وزن و قد بدو تولد نوزادان، با کاهش همراه شدند.