مقایسه اثرات مارکایین داخل صفاقی با استامینوفن وریدی در بی دردی بعد از عمل جراحی لاپاراسکوپی کله سیستکتومی
Abstract
اگرچه شدت درد عمل جراحی کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک در مقایسه با عمل جراحی کله سیستکتومی باز کمتر است ، اما برخی از بیماران هنوز در طی 24-72 ساعت بعد از عمل ناراحتی قابل توجهی را تجربه می کنند، که می تواند ترخیصشان را به تأخیر بیندازد. از این رو هدف ما در این مطالعه مقایسه بی دردی بعد از عمل مارکایین (هیدروکلراید بوپیواکائین) داخل صفاقی با استامینوفن وریدی در جراحی لاپاراسکوپی کله سیستکتومی در بیمارستان امام رضا تبریز است تا بتوان با ارائه روشی مناسب میزان بی دردی و رضایت بیماران پس از جراحی کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک را افزایش داد.
روش کار: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی شده می باشد که در آن 100 نفر از بیمارانی که در بیمارستان امام رضا تبریز جهت عمل جراحی کله سیستکتومی بستری شده بودند وارد مطالعه شدند. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در گروه مارکایین از مارکایین بصورت داخل صفاقی و در گروه استامینوفن از استامینوفن وریدی جهت بی دردی پس از جراحی کوله سیستکتومی استفاده شد و در آخر نتایج این دو گروه با هم مقایسه شد.
یافته ها : مقایسه شدت درد در ساعات مختلف حاکی از آن بود که شدت درد در هیچ کدام از زمان های بررسی شده بین دو گروه اختلاف آماری معناداری نداشت؛ بیشترین اختلاف شدت درد بین دو گروه در ساعات ششم و کمترین اختلاف شدت درد در ساعت اول پس از جراحی بود؛ مقایسه میزان داروی ضد درد تزریقی حاکی از آن بود که در هیچ یک از زمان های اندازه گیری شده، داروی ضد درد تزریق شده بین دو گروه دارای اختلاف آماری معناداری نبود؛ اولین زمان نیاز به داروی ضد درد برای بیماران گروه استامینوفن 29/39±2/4 ساعت پس از جراحی و برای بیماران گروه مارکائین در 89/1±11/4 ساعت پس از جراحی بود(259/0=P). بروز عارضه تهوع و استفراغ در زمان های مختلف اندازه گیری شده بین دو گروه نیز حاکی از عدم وجود اختلاف آماری معنادار بین دو گروه بود.