تهیه و استاندارد سازی عصاره پروپولیس و فرمولاسیون کرم و ژل از آن
Abstract
مقدمه: پروپولیس از محصولات زنبور عسل می باشد که دارای اثرات آنتی باکتری، آنتی ویروسی، آنتی فونجال، آنتی اکسیدانی و ضد تومور می باشد. هدف: بررسی ترکیبات شیمیایی پروپولیس جمع آوری شده از شهر زرنق، بررسی میزان فنول و فلاونوئید تام، اثرات آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی و فرمولاسیون کرم و ژل موضعی از عصاره اتانولی آن می باشد. روش کار: عصاره گیری با دستگاه سوکسله و با استفاده از حلال های ان هگزان، اتیل استات، متانول و اتانول 90 درصد به ترتیب انجام گرفت. عصاره متانولی با انواع روش های کروماتوگرافی فراکسیونه و با روش کریستالیزاسیون مجدد مواد خالص جداسازی گردید. محتوای اسیدچرب عصاره ان-هگزانی پروپولیس پس از انجام واکنش متیلاسیون به وسیله دستگاه GC-MS آنالیز و بررسی شد. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره تام با روش DPPH ارزیابی گردید و اثرات ضد باکتریایی و ضد بیوفیلمی عصاره ها علیه باکتری های اشریشیاکلای و استافیلوکوکوس اورئوس بررسی شد. از عصاره تام، فرمولاسیون های کرم و ژل موضعی بهینه تهیه شدند و پایداری فیزیکوشیمیایی کرم در شرایط تسریع شده اندازه گیری شد. یافته ها: دو ترکیب فلاوونی Tectochrysin و Chrysin از عصاره متانولی جداسازی وشناسایی گردید. آنالیز محتوای اسیدچرب عصاره ان-هگزانی منجر به شناسایی به ترتیب تعداد 25 و 14 ترکیب شد. فعالیت آنتی اکسیدانی میزان IC50 برای عصاره پروپولیس 0135/0 میلی گرم بر میلی لیتر به دست آمد. تمامی عصاره ها دارای اثرات ضد میکروبی بوده و تست بررسی توانایی تشکیل بیوفیلم در این مطالعه نشان دهنده عدم توانایی تشکیل بیوفیلم توسط باکتری های اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس بود. فرمولاسیون بهینه کرم موضعی ( F3 ) از نظر فیزیکو شیمیایی در شرایط Acceherated پایدار بود. نتیجه گیری: نتايج نشان داد كه پروپوليس زرنق دارای خواص آنتی اكسيدانی و ضد باكتريایی قابل توجه است.