بررسی وضعیت مدیریت تجهیزات پزشکی در بیمارستان شهید مدنی تبریز در سال 1402
Abstract
چکیده
مقدمه و هدف : امروزه جامعه ی پزشکی در فعالیت های تشخیصی ، مراقبتی و درمانی خود وابستگی روزافزونی به تجهیزات و تکنولوژی پیشرفته پیدا کرده و تجهیزات پزشکی به یکی از عناصر جدایی ناپذیر در ارائه ی خدمات بهداشتی و درمانی تبدیل شده است . نظر به اینکه مدیریت تجهیزات پزشکی نقش روز افزونی در عملکرد مطلوب ارائه ی خدمات ایفا می کند با این حال در مطالعات نبود مدیریت صحیح تجهیزات پزشکی ثابت شده است .از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت مدیریت تجهیزات پزشکی در بیمارستان شهید مدنی تبریز در سال 1402 می باشد .
روش پژوهش : پژوهش حاضر از نوع توصیفی بوده که به صورت مقطعی در سال 1402 انجام شد. محیط پژوهش ، بیمارستان شهید مدنی واقع در شهر تبریز بود . ابزار گرد آوری اطلاعات در این پژوهش چک لیست ارزیابی مدیریت تجهیزات پزشکی مراکز درمانی در 13 محور اصلی بود . این چک لیست توسط اداره ی تجهیزات پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز طراحی شده بود و روایی و پایایی آن قبلاً مورد بررسی و تأیید قرار گرفته بود . جامعه ی پژوهش را مهندسین پزشکی و تکنسین های آن بیمارستان شامل می شدند. در این تحقیق نمونه گیری انجام نشد و کل جامعه ی آماری ما حجم نمونه را تشکیل داد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 21صورت گرفت .
یافته ها: یافته های این مطالعه نشان داد که به طور کلی امتیاز به دست آمده برای بیمارستان در ارزیابی انجام شده 61/85 می باشد . امتیاز اختصاص داده شده به هریک از شاخص های چک لیست به صورت ذیل می باشد : نیروی فنی واحد تجهیزات پزشکی (1.5) ، فضای فیزیکی و امکانات واحد تجهیزات پزشکی (0.6) ، اجرای فرایند آموزش تجهیزات پزشکی(3)، عقد قرارداد سرویس و نگهداری تجهیزات پزشکی (0.75) ، اجرای فرایند اسقاط تجهیزات پزشکی(2) ، خرید و تامین تجهیزات پزشکی (4.75) ، تامین برق سالم(2)، تدوین روش های اجرایی(3)، آشنایی با سامانه های اداره کل ، آیین نامه ضوابط و دستورالعمل ها (4)، تامین ایمن گازهای طبی برای استفاده بیماران اطمینان (2)، تأمین تجهیزات پزشکی بر اساس اصول فنی و رعایت ضوابط مربوط (4) ، پایش ، نگهداری ، ارزیابی و کاربری صحیح تجهیزات پزشکی (4.5)، انجام دیالیز با استفاده از تجهیزات استاندارد (3) .
نتیجه گیری : به طور کلی بر اساس نتایج این مطالعه وضعیت مدیریت تجهیزات پزشکی در بیمارستان شهید مدنی در وضعیت مناسبی قرار دارد . اما گازهای طبی برای استفاده ی بیماران به صورت ایمن و مناسب تامین نشده بود . بنابراین مدیران باید با آگاهی از نقاط ضعف و قوت وضعیت مدیریت تجهیزات پزشکی ، زمینه های بهبود کیفیت و افزایش رضایت مندی بیماران را فراهم کنند و توجه و نظارت بیشتری بر نقاط ضعف داشته باشند .
واژگان کلیدی : تجهیزات پزشکی ، مدیریت تجهیزات پزشکی ، بیمارستان