مقایسه روند بالینی بیماری COVID-19 در مبتلایان باردار و غیر باردار در سنین باروری
Abstract
مقدمه: بیماری کووید ۱۹ یکی از چالش های تهدید کننده سلامت انسان می باشد. عفونت زایی این بیماری به صورت طیفی از بیماری بدون علامت تا شدید (افزایش ریت تنفس، هیپوکسی، درگیری قابل توجه ریه در تصویربرداری) و یا وخیم (اختلال چند ارگانی یا اختلال عملکرد تنفسی و نیاز به ونتیلاسیون مکانیکی با اکسیژن تراپی با کانول بینی) می باشد. هدف از این مطالعه، مقایسه روند بالینی بیماری COVID-19 در مبتلایان باردار و غیرباردار در سنین باروری (45-15 سال) می باشد.
مواد و روش ها: ۱۵۰ زن باردار مبتلا به کووید-۱۹ و ۱۵۰ زن غیرباردار مبتلا به کووید-۱۹ در سطح شهر تبریز مورد بررسی قرار گرفتند. سن حاملگی در هنگام ابتلا به بیماری کووید-19، سن بیمار، شدت بیماری، بستری بیمارستانی، بستری در بخش مراقبتهای ویژه، استفاده از ونتیلاسیون مکانیکی و پیامد بارداری (زایمان زودرس، سقط، مرده زایی، خونریزی بعد از زایمان) و مرگ بیماران باردار و غیرباردار بعنوان متغیرهای اصلی و سطح فریتین سرم بعنوان متغیر فرعی در هر یک از گروه های مورد مطالعه ثبت و مورد مقایسه قرار گرفت.
یافته ها: میانه سن گروه باردار ۳۲ سال و میانه سن گروه غیرباردار ۳۸ سال بود. شایع ترین کوموربیدیته ها در گروه باردار مربوط به دیابت بارداری و هیپرتانسیون بودند. میانه سن حاملگی زنان باردار ۳۲ هفته و ۱ روز بود. اگرچه فراوانی بیماری خفیف در زنان باردار بیشتر بوده و فراوانی بیماری شدید و خیلی شدید در زنان غیرباردار بیشتر بود ولی تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد. مقایسه نتایج پیامد نهایی بیماران نشان داد که در هر دو گروه ۷ مورد مورتالیته وجود داشته و تفاوتی بین دو گروه از نظر مورتالیته وجود ندارد (۶۰۷/۰p=). پیامد بارداری در زنان باردار مبتلا به کووید-۱۹ در ۱۹ درصد (۲۷ مورد) آن ها با زایمان زودرس، ۷/۶ درصد با سقط، ۳/۵ درصد با مرده زایی و ۷/۶ درصد با خونریزی بعد از زایمان همراه بود. از بین ۲۷ مورد زایمان زودرس، ۱۰ مورد خودبخودی و ۱۷ مورد القایی بوده که در این میان ۱۴ مورد تحت زایمان واژینال و ۱۳ مورد تحت سزارین قرار گرفتند.