تعیین روش انتخابی تکمیلی بیماران در خطر حد مرزی در اسکرین سه ماهه اول اختلال کروموزومی بعد از ارایه اطلاعات کتبی و شفاهی به ایشان و ارتباط آن با عوامل دموگرافیک و میزان اضطراب بیماران
Abstract
در زنان باردار این نگرانی وجود دارد که مسائل اخلاقی و قانونی در زمان غربالگری می توانند منجر به عدم امکان ختم بارداری در زمان نتیجه مختل تست شوند. در اغلب موارد باور عمومی به این صورت است که غربالگری می تواند منجر به نگرانی یا اضطراب بی مورد در زنان گردد چراکه می تواند احتمال وجود اختلال در جنین را تقویت کرده و یا کم کند. هدف از این مطالعه، تعیین روش انتخابی بیماران در خطر حد مرزی در اسکرین سه ماهه اول اختلال کروموزومی بعد از ارایه اطلاعات کتبی و شفاهی به ایشان و ارتباط آن با عوامل دموگرافیک و اضطراب بیماران می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه بررسی مقطعی زنان بارداری که با نتیجه اسکرین سه ماهه اول اختلال کروموزومی حد مرزی مراجعه کرده اند بر اساس معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شدند. ابتدا پرسشنامه عوامل دموگرافیک و میزان استرس درک شده و میزان اضطراب (پرسشنامه اشپیلبرگ) برای بیماران پر شده و سپس تحت مشاوره قرار گرفتند و مزایا و معایب هر یک از روش های انتخابی تکمیلی ممکن (موارد زیر) به بیمار و در صورت لزوم همسر وی توضیح داده شد و یک توضیح کتبی در مورد روش های مختلف برای تصمیم گیری بهتر و راحت تر در اختیار آنان قرار گرفت.
یافته ها: در این مطالعه مقطعی، ۱۶۵ نفر از زنان بارداری که با نتیجه اسکرین سه ماهه اول اختلال کروموزومی حد مرزی مراجعه کرده اند وارد مطالعه شدند. بیماران بر اساس نتیجه اسکرین سه ماهه اول اختلال کروموزومی به دو دسته شامل ریسک بالاتر حد مرزی (۱۰/۱ تا ۲۵۰/۱) و ریسک پایین تر حد مرزی (۲۵۱/۱ تا ۱۵۰۰/۱) تقسیم شدند که ۱۱۸ مورد (۵/۷۱ درصد) در گروه ریسک بالاتر و ۴۷ مورد (۵/۲۸ درصد) در گروه ریسک پایین تر قرار گرفتند. میانگین سن زنان ۵۹/۵ ± ۵۸/۳۶ سال و شایع ترین محل ارجاع آن ها پزشک متخصص زنان بود (۹/۸۷ درصد). در مقایسه متغیرهای دموگرافیک، یافته های اجتماعی اقتصادی، سابقه بارداری، عوارض حاملگی قبلی و ابتلا به بیماری های زمینه ای بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد (۰۵/۰p>). همچنین تفاوتی از نظر یافته های آخرین سونوگرافی (سن حاملگی، اندازه CRL و میزان NT) بین بیماران با ریسک بالاتر و پایین تر حد مرزی وجود نداشت (۰۵/۰p>). در مقایسه دو گروه ریسک بالاتر و پایین تر حد مرزی از نظر روش های انتخابی تکمیلی، به طور معنی داری فراوانی انتخاب اسکرین سه ماهه دوم (۴/۲۳ در مقابل ۱/۵ درصد؛ ۰۰۱/۰p=) و تست NIPT (۵/۴۲ در مقابل ۲/۱۰ درصد؛ ۰۰۱/۰p=) در گروه ریسک پایین تر حد مرزی بیشتر و در مقابل فراوانی انتخاب آمنیوسنتز (۳/۸۱ در مقابل ۶/۲۷ درصد؛ ۰۰۱/۰p=) به طور معنی داری در گروه ریسک بالاتر حد مرزی ، بیشتر بود. بیشترین فراوانی انتخاب تست تکمیلی در کل بیماران مربوط به آمنیوسنتز (۱/۶۶ درصد) بود. در ضمن بیشترین فراوانی علت انتخاب اسکرین سه ماهه دوم مربوط به هزینه کمتر (۷/۶۴ درصد)، علت انتخاب تست NIPT مربوط به حساسیت بالاتر (۸/۶۸ درصد) و علت انتخاب آمنیوسنتز مربوط به تشخیص ۱۰۰ درصد (۲/۷۵ درصد) بود.