بررسی روایی و پایایی پرسشنامه فارسی معیار درک آلت والدین (ppps) (parents penile perception score)
Abstract
هیپوسپادیازیس، اختلالی مادرزادی است که محل خروجی ادرار در مکانی غیرطبیعی قرار میگیرد و در اغلب موارد برای اصلاح این اختلال جراحی لازم است. برای ارزیابی پیامدهای جراحی نیازمند ابزاری جهت بررسی هستیم که در طول سالیان پرسشنامههای متعددی طراحی شدهاند. یکی از معروفترینهای آنها، پرسشنامه PPPS است. این پرسشنامه قابلیت ارزیابی نتایج این جراحی را علاوه بر نظر جراح میتواند برای دریافت بازخورد نظر خانواده و خود بیمار، را دارا میباشد. نمره بالاتر در این پرسشنامه به معنی رضایت بالاتر ایشان در مورد نتایج حاصل از این جراحی میباشد. این مطالعه که در پیشرو داریم با هدف بررسی نسخه فارسی پرسشنامه PPPS برای بررسی و ارزیابی نتایج بعد از جراحی هیپوسپادیازیس طراحی و انجام شده است.
روش کار: با توجه به معیارهای ورود و خروج، افراد واجد شرایط انتخاب گردیدند. در این مطالعه ما بر این شدیم که پرسشنامه PPPS را از زبان انگلیسی به زبان فارسی ترجمه و سپس مورد ارزیابی از نظر روایی و پایایی قرار دهیم. برای انجام این مهم در ابتدا پرسشنامه توسط دو متخصص مربوط به حیطه هیپوسپادیازیس به زبان فارسی ترجمه شد. تصاویر نتایج 25 جراحی هیپوسپادیازیس با درجات مختلف و پراکنده با بهبودیها متفاوت انتخاب شدند و در اختیار 25 نفر از والدین بیمارانی قرار گرفتند که خود دارای فرزندی بودهاند که تحت عمل جراحی ترمیمی هیپوسپادیازیس در گذشته قرار گرفتهاند و از ایشان درخواست گردید که با نظر خود را در مورد هر یک از عکسها با استفاده از پرسشنامه بیان کنند. این کار مجددا یک هفته بعد انجام گردید. در ابتدا معیار کرونباخ آلفا مورد بررسی قرار گرفت و سپس برای ارزیابی پایایی این پرسشنامه از روش Test-Retest استفاده گردید. تمامی آنالیزهای آماری انجام شده در این مطالعه توسط نرمافزار SPSS نسخه 24 انجام شده است و نتایج آزمونهایی که P-value کمتر از 0.05 داشتهاند به حالت معنیدار تفسیر خواهند شد.
یافتهها: پایایی این پرسشنامه با استفاده از Test-retest بعد از یک هفته مورد ارزیابی قرار گرفت که نتیجه عالی گزارش گردید، هم با آزمون ارتباط Pearson و همچنین با نمرات بالای ICC هم برای نمره کلی و هم برای تک تک پارامترها. میانگین اندازهها در ICC نمره 0.998 بود که نشاندهنده پایایی تقریبا کامل میباشد. ارتباط بازهای میان 0.691 و 0.999 داشتند که نشاندهنده ثابت بودن نظرات شرکتکنندگان در فاصله میان این دو زمان میباشد.