بررسی اثرات سیتوتوکسیک نانوذرات سلنیوم سبز حاصل از گیاه Elaeagnus Angustifolia L در رده سلولی سرطان پروستات (PC-3)
Abstract
سرطان پروستات دومین سرطان شایع در مردان و پنجمین علت مرگ و میر در جهان است. طبق تخمینها در سال 2018، حدود 1276000 مورد جدید سرطان پروستات در جهان گزارش شده. مواد با ابعاد نانو در سالهای اخیر توجه زیادی از سوی محققان علوم پزشکی را به خود جلب کرده است. نانوذرات فلزی در چند سال اخیر به طور گسترده در زمینه های پزشکی و غیر پزشکی درزیست شناسی استفاده شده است. از میان نانوذرات فلزی، نانوذرات سلنیوم است با توجه به ویژگیهای متمایزشان، مانند الکتریسیته خوب هدایت، پایداری شیمیایی، فعالیت کاتالیزوری و ضد باکتریایی به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفته اند. هدف از این مطالعه بررسی اثرات احتمالی نانوذرات سلنیوم سبز حاصل از گیاه Elaegenus Angustofolia بر مهار رشد سلول های سرطانی پروستات در رده سلولی PC-3 است.
مواد و روشها: پژوهش حاضر یک مطالعه علوم پایه (Experimental) بود که در آن از سلول های سرطانی پروستات (رده سلولیPC-3 ) استفاده شد . رده سلولی PC-3 از موسسه انستیتو پاستور خریداری شد ، پس از کشت و تکثیر سلولی این سلول ها با غلظت های مختلف نانوذره سلنیوم سبز تیمار شدند. سپس برای بررسی زنده ماندن سلولها از تستهای MTT و برای بررسی کشندگی سلول از تست Trypan blue exclusion استفاده شد و همچنین میزان گونههای اکسیژن فعال بررسی شد.
یافتهها: در این مطالعه 50IC نانو ذرات سلنیوم سبز در رده سلولی PC-3، 81.33 ± 7.32 میکروگرم بر میلی لیتر و R2= 0.92 اندازه گیری شد. میزان زنده ماندن سلولی سلول های PC-3 تیمار شده در غلظتهای 40، 80، 100 میکروگرم در میلی لیتر نانوذرات سلنیوم سبز، نسبت به گروه شاهد به طور معنادار کاهش داشت (P<00.1). تولید گونه های اکسیژن فعال (ROS) ناشی از نانوذرات سلنیوم نسبت به گروه شاهد به طور معنادار افزایش داشت (P<0.001)