بررسی عوارض جانبی بدنبال واکسیناسیون کووید-19
Abstract
عفونت کووید-19 در دسامبر 2019 در ووهان چین سرچشمه گرفت و در مدت کوتاهی سلامت انسان را در سطح جهان فلج کرد. وضعیت اضطراری بهداشت عمومی نیازمند تلاشهای فوری برای توسعه و آزمایش اثربخشی و ایمنی واکسنها برای مبارزه با همهگیری کووید-۱۹ بود. تأیید استفاده اضطراری به واکسنهای کووید-19 قبل از تکمیل مراحل معمول آزمایشهای بالینی اعطا شده است. با این حال، هنوز نیاز به بررسی جامع در خصوص ایمنی واکسن ها در جهت کاهش خطر درک شده ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه نظام مند ارائه داده هایی جامع از شواهد ارتباط بین عوارض جانبی ایجاده شده با انواع واکسیناسیون کویید- 19 می باشد .
روش کار: این مطالعه یک مطالعه مروری نظام مند از نوع مروری چتری می باشد که از دستورالعمل های PRISMA پیروی می کند. ما در پایگاه های اطلاعاتیPubMed ، Google Scholer، SCOPUS ، Web of science و Embase ، مطالعات منتشر شده بین دسامبر 2020 و 2023 را جستجو کردیم و از بین آنها 4 مطالعه برای بررسی در این مطالعه شناسایی شدند.
یافته ها: اکثر مطالعات عوارض جانبی پس از واکسن Pfizer-BioNTech را بررسی کرده بودند اکثر واکنش های گزارش شده خفیف تا متوسط بودند. شایع ترین عوارض جانبی شدید گزارش شده شامل درد، تورم، و قرمزی اطراف محل تزریق و عوارض سیستمیک مانند تب، خستگی، درد عضلانی، سردرد، رویدادهای آلرژیک، رویدادهای عصبی، و پیامدهای قلبی عروقی از جمله درد قفسه سینه، انفارکتوس میوکارد، فشار خون حاد، تاکی کاردی، میوکاردیت، سنکوپ، تاکی کاردی فوق بطنی، نارسایی قلبی جبران نشده وتاکی کاردی بطنی حمله ای بود. از لحاظ سن و جنسیت، عوارض جانبی سیستمیک در گروه سنی جوان تر شدت متوسطی داشت. عوارض جانبی موضعی و سیستمیک بعد از دوز دوم شایعتر بود.