بررسی بیان ژن P۳۸ و متیلاسیون پروموتور این ژن در نمونه های توموری و مارژین بیماران مبتلا به سرطان تیروئید
Abstract
سرطان تیروئید یکی از شایع ترین بدخیمی ها در سراسر جهان است. تغییرات ژنتیکی و اپی ژنتیکی یکی از علل اصلی تومور تیروئید است که باعث فعال شدن انکوژن ها و همچنین غیرفعال شدن ژن های سرکوبگر تومور می شود. این تحقیق با هدف بررسی ارتباط الگوهای متیلاسیون پروموتر با بیان P38α در بیماران ایرانی مبتلا به سرطان تیروئید انجام شد.
روش کار: 40 نمونه تومور تیروئید و 40 نمونه تیروئید نرمال مجاور از 40 بیمار ایرانی مبتلا به سرطان تیروئید جمعآوری شد. الگوی متیلاسیون پروموتر ژن P38α با روش ذوب با وضوح بالا (MS-HRM) حساس به متیلاسیون بررسی شد. همچنین بیان mRNA ژن P38α با روش Real-Time PCR مورد بررسی قرار گرفت. اعتبار سنجی بیشتر نتایج به دست آمده توسط مجموعه داده های Cancer Genome Atlas (TCGA) انجام شد.
یافته ها: نتایج به دست آمده نشان داد که بیان ژن P38α (MAPK-14) در نمونه سرطان تیروئید به طور قابل توجهی بیشتر از نمونه حاشیه تومور است. همچنین متیلاسیون پروموتور ژن P38α در بافت حاشیه تیروئید در مقایسه با بافت تومور به طور معنی داری بیشتر بود. این نتایج علاوه بر این توسط تجزیه و تحلیل TCGA تایید شد. تجزیه و تحلیل منحنی مشخصه عملیاتی گیرنده (ROC) دقت بالایی در بیان ژن P38α به عنوان یک نشانگر زیستی تشخیصی برای بدخیمی تیروئید نشان داد.