کپسولاسیون دوگانه لاکتوباسیلوس کازئی در حامل¬های مبتنی بر آلژینات-کربوکسی متیل سلولز و پروتئین آب پنیر و بررسی اثر ضد میکروبی آن بر لیستریا مونوسایتوژنز و اشرشیا کلی
Abstract
چکیده
هدف
میکروکپسولهای امولسیونی دوگانه (W1/O/W2) حاوی باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی و حامل آلژینات و پروتئین آب پنیر در جهت محافظت در برابر شرایط اسیدی معده و افزایش زنده مانی بعد از ورود به روده طراحی شده است.
روش کار
در این مطالعه ، ما نقش امولسیون دوگانه W1/O/W2 با سیستم آلژینات – آب پنیر (5/0، 1، 3، 5 درصد وزنی/ حجمی) را بر قابلیت هضم گوارشی مایع سویه لاکتوباسیلوس کازئی نشان دادیم. PGPR به عنوان سورفاکتانت چربی دوست در فاز روغنی محتوی روغن سویا استفاده شد. ساختار امولسیون توسط (FTIR) و پراش پرتو ایکس (XRD) مورد مطالعه قرار گرفت. خواص مورفولوژیکی نیز مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این، آزادسازی در شرایط آزمایشگاهی، پروبیوتیکها با تغییرات pH مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس خواص ضد میکروبی پروبیوتیک میکروکپسوله شده در محیط شیر پس از مواجه با عوامل میکروبی مانند اشرشیاکلی و لیستریا مونوسایتوژنز بررسی شد.
یافته¬ها
بر اساس نتایج بدست آمده با افزایش درصد آب پنیر زنده مانی لاکتوباسیلوس کازئی کپسوله شده افزایش یافت. به طور¬ی¬که بالاترین میزان زنده مانی مربوط به نمونه 5 درصد آب پنیر می¬باشد. همچنین سیستم آلژِینات – آب پنیر در مایع شبیهسازی شده معده تثبیت میشوند و از محافظت بهتر پروبیوتیکهای محصور شده در محیط اسیدی اطمینان میدهند. برعکس، آنها در مایع شبیه سازی شده روده متورم می شوند و به آزادسازی پروبیوتیک های محصور شده کمک می کنند. خاصیت پاسخگویی سیستم آلژینات – آب پنیر در pH اسیدی آنها را برای محافظت از پروبیوتیک ها در مایعات شبیه سازی شده معده و همچنین آزادسازی پروبیوتیک ها در مایعات روده شبیه سازی شده، نشان دهنده کاربرد بالقوه برای تحویل هدفمند پروبیوتیک ها به روده است. همچنین به دلیل تولید باکتریوسین توسط پروبیوتیک ها، می توان نتیجه گیری کرد که آن ها می توانند خواص ضدمیکروبی مطلوبی در برابر مواجه با عوامل میکروبی مانند اشرشیاکلی و لیستریا مونوسایتوژنز داشته باشند ولی در مطالعه حاضر به دلیل میروکپسوله بودن پروبیوتیک تغییر چندانی در تعداد میکروارگانیسم ها مشاهده نشد و از لحاظ آماری معنادار نبودند (05/0<p).
نتیجه¬گیری:
نتایج به این صورت بود که محصور کردن مایع سویه پروبیوتیک با سیستم امولسیون دوگانه در کاربردهای خوراکی مطلوب می باشد. همچنین اثر ضد میکروبی لاکتوباسیلوس کازئی کپسوله شده بر روی عوامل بیماری زای اشرشیاکلی و لیستریا مونوسایتوژنز بررسی شد که طبق یافته های حاضر به دلیل میکروکپسوله بودن پروبیوتیک ها تغییر چندانی مشاهده نشد.
واژگان کلیدی: باکتری اسید لاکتیک، آلژینات، پروتئین آب پنیر، پروبیوتیک