بررسی دانش، نگرش و عملکرد والدین کودکان 9-1 ساله در مورد کووید-19
Abstract
مطالعات جدید نشان میدهند که کودکان نسبت به آن چه در ابتدا پیشبینی شده بود در ریسک ابتلای بالاتری برای covid-19 قرار دارند. با توجه به این که آگاهی در مورد سطح دانش، نگرش و عملکرد والدین جامعهی هدف، شناسایی موارد قوت و ضعف و دانستن روشهای رایج دریافت اطلاعات بهداشتی توسط آنها، برای ارایه شیوههای مناسب برای آموزش والدین جهت پیشگیری از ابتلای کودکان 9-1 ساله به این بیماری ضروری است و با توجه به اینکه تاکنون چنین مطالعه ای دردانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام نشده است، بر آن شدیم در این مطالعه به بررسی دانش، نگرش و عملکرد تعدادی از والدین در شهر تبریزدر مورد covid-19 بپردازیم.
روش کار: مطالعهی حاضر از نوع مقطعی میباشد. جامعهی آماری مورد مطالعه را 255 نفر از والدین کودکان 9-1 ساله تشکیل میدهند. نمونه گیری به صورت convenience sampling از مراجعه کنندگان کلینیک پیشگیری دانشگاه علوم پزشکی تبریز و بیمارستان کودکان زهرا مردانی آذر انجام شد. بخشهای دانش، نگرش و عملکرد پرسش نامه، هم به صورت توصیفی (ارایه فراوانی و درصد پاسخها) و هم به صورت تحلیلی (با در نظر گرفتن نمره برای هر سوال و مقایسه میانگین نمرات برای بررسی ارتباط با جنسیت، تحصیلات و سایر عوامل) بررسی شد.
یافته ها : در این مطالعه میانگین میزان دانش افراد 4.25±39.43 (از مجموع 50 نمره)، میزان نگرش 1.72±13.03 (از مجموع 15 نمره) و میزان عملکرد آن ها ±0.97 6.21 (از مجموع 7 نمره) ارزیابی شد. در این مطالعه میزان عملکرد در گروه سنی زیر 30 سال به طور معنیداری بالاتر بود (P-Value:0.001). همچنین میزان دانش (P-Value:0.017) و عملکرد (P-Value:0.000) در زنان این مطالعه به طور معنیداری بالاتر بوده است. میزان عملکرد در افراد روستانشین بطور معنیداری بالاتر بوده است (p-Value:0.025) همچنین بین دانش و عدم ابتلا به کووید ارتباط یافت شد (P-Value:0.046) ولی ارتباطی با بستری بیمارستانی وجود نداشت. میزان دانش افراد با سطح تحصیلات فوق لیسانس و بالاتر نسبت به سایر افراد به طور معنیداری بیشتر بود (P-Value:0.000). میزان دانش در کارمندان دولت از مشاغل آزاد بیشتر بوده است (P-Value:0.019)؛ میزان عملکرد در افراد خانه دار نسبت به افراد با مشاغل آزاد به نحو معنیدار بالاتر بود (P-Value:0.017). میزان نگرش در مشاغل آزاد نسبت به افراد خانه دار بالاتر بوده است (P-Value:0.000). همچنین ارتباط دانش، نگرش و عملکرد با یک دیگر بررسی شد که ارتباطی یافت نشد.