بررسي عوامل اجتماعي واقتصادي مؤثر برمخارج سلامت خانوارهاي استان آذربايجان شرقي با استفاده از مدل رگرسیون هكمن
Abstract
مقدمه: مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل اجتماعی-اقتصادی تأثیرگذار بر مخارج سلامت خانوارهای ساکن استان آذربایجان شرقی درسال 1397 و با استفاده از مدل رگرسیون هکمن صورت گرفت.
روش : یک مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 3000 خانوار در سال 1397 و در قالب طرح حساب های استانی سلامت انجام شد. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری چند مرحله ایی طبقه بندی شده استفاده شد. ابزار گردآوری داده های مطالعه پرسشنامه هزینه –درآمد خانوار بود که توسط مرکز آمار ایران تهیه و به وسیله خانوارها تکمیل گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار استاتا 14 در سطح معنی داری 90% تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها : نتایج یافته های توصیفی نشان داد که بیشترین نوع بیمه در بین افراد مورد مطالعه بیمه تأمین اجتماعی ( 40% خانوارها ) و کمترین آن بیمه کمیته امداد (کمتر از 1% خانوارها) بود. حدود 12% از خانوارها فاقد بیمه پایه می باشند. همچنین براساس یافته های استنباطی عوامل اجتماعی-اقتصادی نظیر دارا بودن بیمه درمانی، عدم داشتن بیمه تکمیلی، سن سرپرست خانوار، تحصیلات دانشگاهی، متأهل بودن سرپرست خانوار ، بعد خانوار و وجود کودک هفت یا زیر هفت سال در خانوار منجر به افزایش مخارج سلامت خانوار شدند.
بحث: با توجه به وجود رابطه مثبت و معنی دار مصرف خدمات سلامت (خدمات سرپایی و بستری) و پرداخت مستقیم خانوارها بابت خدمات مذکور، پیشنهاد می گردد به صورت منظم و سالانه شاخص های مربوط به مشارکت مالی خانوار در سلامت در کل استان های کشور اندازه گیری شود و از این طریق میزان تأثیر هر یک از برنامه های حوزه سلامت در خصوص کاهش سهم مردم از هزینه های سلامت و افزایش عدالت در مشارکت مالی عادلانه در سلامت سنجش شود.
کلید واژه ها: مخارج سلامت ، پرداخت مستقیم از جیب، خانوار، متغیرهای اجتماعی-اقتصادی، مدل رگرسیون هکمن