بررسی هزینه اثربخشی و تمایل به پرداخت برای واکسیناسیون بیماری کوید19 با استفاده از مرور نظام مند
Abstract
مقدمه: در مطالعه ی مرور نظام مندی که انجام پذیرفت واکسن Covid-19 به عنوان مداخله مورد بررسی قرار گرفت و هزینه اثر بخشی واکسن و همچنین تمایل به پرداخت آن در کشورهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت.
روش: این مرور با توجه به موارد گزارش ترجیحی برای مرور نظام مند و متا تحلیل (PRISMA) انجام پذیرفت که جستجوی الکترونیکی مقالات مرتبط در پایگاه های داده ی معتبر اعم از PubMed, EMBASE ,Cochrane, SCOPUS, Science direct، , Web of science, ProQuest , تکمیل شد. غربالگری مطالعات توسط دو پژوهشگر انجام گرفت که به طور مستقل مطالعات را مرور کردند. در ابتدا ، عناوین و چکیده مطالعات مورد بررسی قرار گرفت. متن های کامل برای گزارش های مربوط به واجد شرایط بودن مورد بررسی قرارگرفت. اختلافات با کمک بازبینی استاد مشاور حل شد. فرم استخراج داده توسط تیم پژوهش طراحی شد و استخراج داده به صورت پایلوت و توسط دانشجو و استاد راهنما به طور مستقل استخراج و توسط اساتید کنترل گردید.
یافته ها: پارامترهای کلیدی استراتژی واکسیناسیون شامل اثربخشی واکسن، تامین واکسن، پوشش جمعیت و خطر و اولویت جمعیت بود. برای مطالعاتی که اثرات را در میان گروههای مختلف جمعیتی بررسی کردند، در 6 مقاله مربوط به کشورهای آفریقایی جنسیت، وضعیت تاهل، تحصیلات و سن در اکثر مقالات به عنوان متغییر تاثیر گذار در نظر گرفته شده است که متغییر جنسیت پس از بررسی P-Value مذکور جدول 4 مقاله در سطح معناداری می باشد.
نتیجه گیری: مطالعات منتشر شده در دنیا حاکی از هزینه اثربخشی بودن واکسیناسیون کووید-19 به ویژه در افراد مسن یا گروه های پرخطر بود. مقادیر برآورد شده برای تمایل به پرداخت، نشان می دهد، مردم در کشورهای مختلف دنیا تمایل به پرداخت های مختلفی را اذعان کرده اند و عوامل مختلفی در مناطق مختلف جهان بر تمایل به پرداخت واکسیناسیون بیماری کووید 19 تاثیر گذار هستند که از جمله ی آن عوامل می توان به جنسیت،درآمد و سطح تحصیلات اشاره کرد.
کلیدواژه ها :تحلیل هزینه اثر بخشی، تمایل به پرداخت، واکسیناسیون Covid-19، تحلیل هزینه منفعت، تحلیل هزینه مطلوبیت