بررسی استریولوژیک اثر سلولهای ترشح کننده فاکتور های نوروتروفیک ((NTF-SCs بر تغییرات حجم بخشهای مختلف هیپوکامپ در مدل بیماری آلزایمر
Abstract
بیماری آلزایمر پنجمین علت مرگ ومیر در جهان بوده و موجب بروز نقایص شناختی و زوال عقل میشود. هیپوکامپ یکی از اولین نواحی درگیر در این بیماری دچار آتروفی می شود. با توجه به اینکه نورونزایی در هیپوکامپ کاهش پیدا می کند لذا سلولهای ترشح کننده فاکتورهای نوروتروفیک می¬توانند در تغذیه سلولهای بنیادی عصبی موجود در شکنج دندانه-ای هیپوکامپ و القاء نورون زایی موثر بوده و سبب بهبود علائم بیماری آلزایمر گردند. در نتیجه در مطالعه حاضر اثر سلولهای ترشح کننده فاکتور های نوروتروفیک ((NTF-SCs بر تغییرات حجم بخشهای مختلف هیپوکامپ در مدل بیماری آلزایمر بررسی شد.
روش انجام کار: در مطالعه حاضر30 عدد موش به گروه کنترل، گروه آلزایمرPBS + و گروه آلزایمر و سلولهای ترشح کننده فاکتور های نوروتروفیک تقسیم شدند. 21 روز پس از تزریق درون بطنی پروتئین آمیلویید بتا 42-1 مدل بیماری با استفاده از دستگاه شاتل باکس تایید شد. سپس سلول های سلولهای ترشح کننده فاکتور های نوروتروفیک (NTF-SCs) و PBS جهت تیمار به گروه ها تزریق شدند و پس از 28 روز مغز موشها جمع آوری شده و مقاطع بافتی با رنگ آمیزی کریزل ویوله رنگ آمیزی گردید و برای بررسی استریولوژیک مورد مطالعه قرار گرفتند.
نتایج: یافته ها نشان داد که آمیلویید بتا سبب کاهش مدت زمان ورود به خانه سیاه در گروه آلزایمر شد و مدل بیماری از نظر رفتاری تایید گردید. نتایج مطالعه استریولوژیک نشان داد که حجم کلی هیپوکامپ در گروه AD +NTF-SCs نسبت به گروه AD + PBSافزایش معنی دار داشت (P<0.001). و همچنین حجم مطلق نواحی DG CA1,CA2, CA3 در گروه AD +NTF-SCs نسبت به گروه AD + PBS به طور معنی داری افزایش یافته بود این یافته ها نشان می دهد که سلولهای ترشح کننده فاکتورهای نوروتروفیک باعث بازسازی سلول ها و بافت تخریب شده گردیده و منجر به افزایش حجم کلی هیپوکامپ و نواحی مختلف آن پس از تزریق در مدل حیوانی بیماری آلزایمر گردید.