بررسی فراوانی و زمانبندی انجام تراکئوستومی و اثرات آن در نتیجۀ بالینیِ بیماران COVID-19 بستری شده در ICU
Abstract
پاندمی 19COVID- در سالهای اخیر به یکی از چالشهای اصلی نظام سلامت تبدیل شده است. تعداد قابل توجهی از بیماران پس از ابتلا به این بیماری به بستری در بیمارستان و مراقبتهای ویژه احتیاج پیدا میکنند. درصدی از این بیمارانِ بستری شده نیازمند اینتوباسیون خواهند بود. انجام تراکئوستومی به عنوان یکی از مراحل بالقوۀ درمانی در مدیریت این بیماران جهت ونتیلاسیون طولانی مدت، ساکشن ترشحات تنفسی و ... صورت میگیرد. در صورت نیاز بیماران 19COVID- بستری شده به تراکئوستومی پس از اینتوباسیون، تصمیمگیری در رابطه با زمانبندی انجام آن بسیار چالشبرانگیز خواهد بود. دانستن تأثیر این زمانبندی بر پیامد بالینی بیماران میتواند در این تصمیمگیری کمککننده باشد.
هدف: بررسی فراوانی و زمانبندی انجام تراکئوستومی و اثرات آن در نتیجۀ بالینیِ بیماران COVID-19 بستری شده در ICU
مواد و روشها: اطلاعات مربوط به بیمارانی که با PCR مثبت از جهت COVID-19 در بیمارستان امام رضا بستری و تحت تراکئوستومی قرار گرفته بودند گردآوری شد. بر اساس فاصلۀ زمانی بین اینتوباسیون و تراکئوستومی بیماران به دو گروه early و late تقسیم بندی شدند. برخی از ویژگیها و پیامدهای بالینی در بیماران این دو گروه با یکدیگر مقایسه شد. برای آنالیز آماری از نرم افزار R-4.3.1استفاده شد.
نتایج: 62 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند. 14 بیمار طی 14 روز اولِ پس از اینتوباسیون تحت تراکئوستومی قرار گرفته بودند که تحت عنوان گروه early دستهبندی شدند. 48 بیمار نیز پس از 14 روز از اینتوباسیون تحت تراکئوستومی قرار گرفته بودند که تحت عنوان گروه late دستهبندی شدند. بیماران گروه early به طور میانگین 57/28 روز و بیماران گروه late به طور میانگین 30 روز بعد از انجام تراکئوستومی تحت ونتیلاسیون مکانیکی بودند. (7/0= p-value) در مجموع، بیماران گروه early به طور میانگین 36/39روز و بیماران گروه late به طور میانگین 42/58 روز تحت ونتیلاسیون مکانیکی بودند. (06/0p-value=) survival به دست آمده در گروه early 1/57 درصد و در گروه late 6/39 درصد بود. (39/0p-value=)