نانو کامپوزیت ژلاتین /کلسیم فسفات حاوی روغن دانه انار : ارزیابی سمیت سلولی و اثر بر روی تمایز سلول های بنیادی پالپ دندان
Abstract
مقدمه
روغن دانه انار دارای طیف وسیعی از ترکیبات با ظرفیت آنتی اکسیدانی قوی است و سبب بهبود روند رژنراسیون سلولی میشود. در مطالعه حاضر، برای اولین بار، اسکفولد نانوکامپوزیت ژلاتین کلسیم فسفات حاوی روغن دانه انار در فرایند تمایز سلولی سلول های پالپ دندان مورد بررسی قرار گرفته و سمیت سلولی آن ارزیابی شد.
مواد و روش ها
در این مطالعه آزمایشگاهی نمونه ها در دو گروه ؛سلول همراه با اسکفولد نانوکامپوزیت ژلاتین کلسیم فسفات حاوی روغن دانه انار و سلول بدون اسکفولد بررسی شد. اسکفولد ها در کف چاهک پلیت ها قرار داده شد و سپس سلول های بنیادی پالپ دندان ( DPSCs وSHED) بصورت تک لایه در محیط DMEM حاوی سرم و آنتی بیوتیک کشت داده شدند. اثر سمی اسکفولد روی سلولها با آزمایش MTT بررسی شد. سپس در مقایسه با کنترل (سلولهای رشد یافته در عدم حضور اسکفولد) درصد سلولهای زنده ارزیابی گردید. نتایج توسط نرم افزار SPSS24 و ازمون آماری ANOVA بررسی شد.
نتایج
ترکیب کامپوزیت ژلاتین/کلسیم فسفات با روغن دانه انار اثر سمی بر سلولها نداشت بلکه اثر پرولیفراتیو داشت. در سلول های بنیادی پالپ دندان های شیری 98/22 درصد و در دائمی 84/63 درصد ، میزان زنده مانی در کامپوزیت حاوی روغن دانه انار بیشتر از گروه کنترل بود. فعالیت الکالین فسفاتاز در نمونه های حاوی نانوکامپوزیت ژلاتین کلسیم فسفات حاوی روغن دانه انار، بیشتر از نمونه های کنترل بود. این نتیجه در هر دو نوع سلول های بنیادی پالپ دندان ( شیری و دائمی ) مشاهده شد.
نتیجه گیری
اسکفولدهای ژلاتین کلسیم فسفات حاوی روغن دانه انار می توانند در تمایز سلولهای بنیادی پالپ دندان کمک کننده باشد و هم چنین سمیت سلولی نداشته و اثر پرولیفراتیو دارد که باعث افزایش رشد سلول ها میشوند.