بررسی ارتباط بلفاریت چشمی با آلودگی به مایت ها در بیماران مراجعه کننده به مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Abstract
در ملتحمه تعداد زیادی رگ، سلول های ایمنی و مواد دفاعی وجود دارد که باعث حفاظت لایه های داخلی تر کره چشم در برابر عفونت ها و عوامل بیگانه می شود. به علاوه اشک چشم نیز دارای سلول ها و عوامل ایمنی می باشد که به دفاع در برابر عوامل خارجی کمک می کند بنابراین بسیاری از واکنش های دفاعی در جلوی کره چشم در سطح ملتحمه اتفاق می افتد. هرگاه کنترل طبیعی این واکنش هـای دفاعی به هم بخورد و یا واکنش های دفاعی به جای عوامل بیگانه در برابر عوامل خودی اتفاق بیافتد واکنش های حساسیتی ایجاد مـی شود بنابراین با توجه به اهمیت بیماریهای چشمی این تحقیق می خواهد نقش مایت ها در ایجاد و یا تشدید این بیماریها بخصوص آلرژیهای چشمی را مشخص کندتا درمان اختصاصی آلرژی مایتی چشم انجام شود.
روش کار: این مطالعه یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد که در طی سال 1401 در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. در قدم اول بیماران با اختلالات چشمی مراجعه کننده به مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز طی دوره یک ساله ارزیابی می شود. اطلاعات بیماران شامل سن ، جنس، علایم بالینی ،آزمایشات CBCثبت خواهد شد. بیماران با علائم ورم ملتحمه ، ورم ملتحمه همراه با درماتیت آتوپیک ، التهاب ملتحمه و قرنیه ، ورم پلک ، آب ریزش از بینی و حساسیت های پوستی مثل درماتیت آتوپیک برای ورودبه مطالعه انتخاب می شوند. و توسط پزشک از پلک بالا و پایین مژه های اپیلاسیون شده بعنوان نمونه به آزمایشگاه فرستاده می شود و در آزمایشگاه نمونه زیر میکروسکوپ نوری بررسی می شودو در صورت آلودگی گونه مایت و شدت آلودگی مشخص می شود.
یافته ها: در 31 نفر از بیماران Demodex مثبت بود؛ در 26 نفر D.folliculorum مثبت بود و در 5 نفر نیز D.brevis مثبت بود. بین ابتلا به D.folliculorum و D.brevis و demodex و جنسیت هیچ گونه ارتباط آماری وجود ندارد. بین نتایج مثبت ابتلا به D.folliculorum و D.brevis و demodex سن بالا ارتباط آماری معناداری دارد(001/0˂P).