بررسی الگوی بیان SIK1-LNC و SIK1 در بافت توموری و حاشیه سالم در مبتلایان به سرطان ریه
Abstract
سرطان ریه دومین سرطان شایع و علت اصلی مرگ ناشی از سرطان در بین زنان و مردان در سرتاسر دنیا می¬باشد. طی مطالعه حاضر به بررسی الگوی بیان SIK1 و SIK1-LNC در بافت توموری و بافت با حاشیه سالم در مبتلایان به سرطان ریه پرداختیم.
مواد و روش ها: طی این مطالعه از 100 نمونه بافتی (50 نمونه تومورال و 50 نمونه با مارژین سالم) استفاده شد، که طی بررسی¬های قبلی جمع¬آوری شده بوده و توسط جراح به محلول نگه¬دارنده ¬RNA منتقل شده بود. با استفاده از نمونه های مزبور و با کیت کمپانی Qiagene نسبت به استخراج Total RNA اقدام شد. سپس با استفاده از روش PolyA RT-PCR کلیه mRNA های موجود در نمونه را به cDNA تبدیل نموده و بعد از طراحی پرایمرها ابتدا با استفاده از دستگاه PCR اقدام به بررسی بیان ژن¬های هدف نموده و بعد از تایید با استفاده از دستگاه Real-time PCR به بررسی کمی میزان بیان ژن¬های هدف در نمونه های مورد بررسی پرداختیم.
یافته ها: طی مطالعه حاضر 50 نمونه از بیماران مبتلا به کنسر ریه مرد و 50 نمونه از مارژین سالم این بافت ها بررسی قرار گرفت. که از این تعداد 29 نفر (58 درصد) بیشتر از 55 سال و 21 نفر (42 درصد) کمتر از 55 سال داشتند. اغلب بیماران مورد بررسی در مرحله 3 بیماری بودند (48 درصد). بررسی بیماران از جهت وجود متاستاز لنفاوی نشان دهنده فراوانی بیشتر بیماران با متاستاز بوده است (29 نفر در برابر 21 نفر) و همچنین اغلب بیماران سابقه دریافت شیمی¬درمانی را ذکر می¬کردند (40 مورد، 80 درصد). همچنین میزان بیان ژن در نمونه های اخذ شده از بیماران با درگیری گره های لنفاوی و بیمارانی که هیچ گونه شیمی درمانی دریافت نکرده بودند بالاتر از گروه مقابلشان بوده است (دو هر دو مورد 0.05 >P). نتایج آنالیز roc می¬باشد. نتایج آنالیز مربوطه نشان داد که این ژن به تفکیک درگیری گره لنفاوی، وضعیت دریافت شیمی درمانی و آنالیز کلی در هر سه مورد مساحت زیر نمودار 0.71 درصد (0.0027P=). میزان بیان ژن SIK1-LNC به طور چشمگیری در بافت تومورال نسبت به بافت حاشیه سالم کاهش داشته است ( 0.05 >P). بررسی همبستگی بین بیان دو ژن SIK1-LNC و SIK-1 نشان دهنده همبستگی مثبت معنادار بود (0.4=r، 0.007=P).