تاثیر مشاوره جنسی با مدل EX-PLISSIT بر خود پنداره جنسی زنان در آستانه ازدواج: یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده
Abstract
مقدمه: با توجه به شیوع اختلالات عملکرد جنسی در زنان ایرانی و تاثیر خودپنداره جنسی بر عملکرد جنسی، این پژوهش با هدف تعیین تاثیر مشاوره جنسی با مدل EX-PLIISIT بر خود پنداره جنسی زنان در آستانه ازدواج انجام شد.
مواد و روش ها: این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده بر روی 64 زن مراجعه کننده به مراکز مشاوره قبل از ازدواج شهرستان تبریز در سال 1401 انجام گرفت. زنان بالای 15 سال که قصد ازدواج داشتند با روش بلوک بندی تصادفی به دو گروه مداخله(32) و کنترل (32) تخصیص یافتند. برای گروه مداخله چهار جلسه مشاوره انفرادی 60-90 دقیقه ای با فاصله یک هفته ای مطابق با مدلEX-PLISSIT در محیطی آرام برگزار شد. گروه کنترل مشاوره روتین مرکز مشاوره پیش از ازدواج را دریافت نمودند. پرسشنامه خود پنداره جنسی و باورهای ناکارآمد جنسی از طریق مصاحبه قبل و چهار هفته بعد از مداخله توسط پژوهشگر تکمیل شد.
یافته ها : بین دو گروه مشاوره و کنترل از نظر مشخصات فردی اجتماعی و نمرات پایه خودپنداره جنسی و باورهای ناکارآمد جنسی تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت. بعد از مداخله میانگین نمره خودپنداره جنسی منفی در گروه مشاوره بطور معنی دار کمتر از گروه کنترل (تفاوت میانگین= 8/5- ، فاصله اطمینان 95% : 3/3- تا 2/8- ؛ 001/0>P) و میانگین نمره خودپنداره موقعیتی در گروه مشاوره به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (تفاوت میانگین= 0/3 ، فاصله اطمینان 95% : 1/5 تا 9/0 ؛004/0=P)، ولی تفاوت معنی دار آماری در میانگین نمره خودپنداره جنسی مثبت در گروه های مطالعه مشاهده نشد(تفاوت میانگین= 5/0-
، فاصله اطمینان 95% : 0/4 تا 1/5- ؛815/0=P). میانگین نمره باورهای ناکارآمد جنسی در گروه مشاوره بطور معنی¬داری کمتر از گروه کنترل بود (تفاوت میانگین= 3/15- ، فاصله اطمینان 95% : 5/10- تا 1/20- ؛ 001/0>P).
نتیجه¬گیری: مشاوره جنسی با مدل EX-PLISSIT توانست برخودپنداره جنسی منفی و موقعیتی و باورهای ناکارآمد جنسی زنان در آستانه ازدواج موثر باشد، لذا استفاده از این روش مشاوره درکنار سایر روش های مشاوره جنسی در ارتقای سلامت جنسی زنان در آستانه ازدواج توصیه می¬شود.