بررسی فراوانی گونههای کاندیدا از مایع شیار لثهای در بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Abstract
مایع شیار لثه یا GCF (Gingival Cervical Fluid) که در مجاورت بافت پریودنتال قرار دارد، برای بررسی تغییرات پروتئومیک مرتبط با بیماری پریودنتال استفاده می شود. گزارش شده است که مقادیر اندکی از GCF در لثه سالم وجود دارد، در حالی که مقادیر زیادی در مناطق ملتهب مشاهده می شود. هدف از مطالعه حاضر جداسازی و بررسی فراوانی گونههای کاندیدا در مایع شیار لثه بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن مراجعه کننده به کلینیک دندانپزشکی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز به روشهای میکروسکوپی، مولکولی میباشد.
مواد و روش ها: در این طرح گونههای کاندیدا طی یک بررسی مقطعی از بیماران مستعد و مبتلا به پریودنتیت مزمن در کلینیک دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز جدا شده و پس از ارجاع به آزمایشگاه تخصصی قارچ شناسی دانشکده پزشکی با روشهای میکروسکوپی و مولکولی تعیین هویت گشته و فراوانی گونه های کاندیدا مشخص گردید. برای تعیین گونههای کاندیدا ابتدا ناحیه ایزولاسیون تعیین و از بیوفیلم زیر لثهای و مایع شیار لثهای نمونه گیری انجام شد. به منظور شناسایی روش مولکولار پس از استخراج DNA ایزولههای کاندیدا، با استفاده از پرایمرهای، ITS1 و ITS4 ، مناطق rDNA ITS1-5.8S-ITS2 را به روش PCR تکثیر کرده و پس از تایید تشکیل باندهای مورد انتظار، با استفاده از آنزیمهای محدود کنندهی MspI با روش PCR-RFLP اقدام به تعیین گونه به روش مولکولار انجام شد.
یافته ها: نتایج شناسایی سویه های بالینی کاندیدا توسط تکنیک های CHROMagar، PCR-RFLP و Sequencing نشان داد که ۱۲ نمونه مربوط به C. albicans، ۵ نمونه مربوط به C. glabrata، ۳ نمونه مربوط به C. krusei، ۱ نمونه مربوط به C. dubliniensis، ۱ نمونه مربوط به C. tropicalis و ۱ نمونه مربوط به C. pararugosa بودند.