ارتقای ایمنی بیمار با اجرای اثربخش چکلیست جراحی ایمن سازمان بهداشت جهانی در بیمارستان ولی عصر تبریز
Abstract
چکیده فارسی
مقدمه: اثربخشی چکلیست جراحی ایمن برای کاهش میزان مرگومیر و عوارضهای ناشی از جراحی، نیازمند اجرای صحیح آن توسط تیم جراحی در اتاقهای عمل می باشد. هدف از این مطالعه ارتقای ایمنی بیمار با اجرای اثربخش چکلیست جراحی ایمن سازمان بهداشت جهانی در بیمارستان ولیعصر تبریز می باشد.
روش کار و مواد: مطالعه حاضر یک مطالعه ترکیبی میباشد که بین سالهای 1398 تا 1401 در دانشگاه علوم پزشکی تبریز، با استفاده از روشهای تحقیق مرور نظاممند، کیفی توصیفی و دلفی انجام شد. جمع آوری دادهها در مطالعه کیفی با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفت. مولفههای چارچوب اولیه از طریق دو راند دلفی برای تائید گویهها و اعتبارسنجی در اختیار صاحبنظران حوزه قرار گرفت تا چارچوب نهایی به دست آید. در انتها اثربخشی چکلیست جراحی ایمن مورد بررسی قرار گرفت. از نرم افزار SPSS-22 برای تحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها: نتایج تحلیل دادهها (مرور نظاممند، مطالعه کیفی و مطالعه دلفی) موانع، تسهیلگرها و شاخصهای اثربخشی چکلیست جراحی ایمن را شناسایی و تائید کرد. براساس نتایج مرور نظاممند در نهایت 17 مقاله حائز معیارهای ورود و خروج شد. تحلیل حاصل از مصاحبههای نیمه ساختار با 14 نفر متخصص یافته نشان داد که موانع و تسهیلگرهای اجرای چکلیست در 5 درونمایه فردی، تیمی، فرایندی، سیستمی و موانع و تسهیلگرهای مربوط به خود چکلیست میباشد. در نهایت شاخصهای اثربخشی و چارجوب اجرای اثربخش چکلیست جراحی ایمن تدوین شد.
نتیجه گیری: اجرای چکلیست جراحی ایمن در اتاقهای عمل مستلزم ایجاد و استفاده از تسهیل کنندهها و حذف موانع میباشد. نیاز است که در مرحله اول باور و نگرش درست نسبت به چکلیست در بین کارکنان ایجاد شود و سپس با یک برنامه ای جامع و درست، و با درنظر گرفتن سایر فاکتورهای تاثیرگذار، اقدام به اجرای چکلیست در اتاقهای عمل نمود.
کلمات کلیدی: ایمنی بیمار، اتاقعمل، چکلیست جراحی ایمن، بیمارستان