ارزیابی وضعیت شاخص های ایمنی گیرنده خدمت در مراکز خدمات جامع سلامت شهر تبریز در سال 1402
Abstract
مقدمه: یکی از ابعاد مهم کیفیت در مراقبت های اولیه ایمن بودن خدمات و اجتناب از آسیب رساندن به افرادی که مراقبت برای آنها در نظر گرفته شده است، تعریف می گردد. این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت شاخص های ایمنی گیرنده خدمت در مراکز خدمات جامع سلامت شهر تبریز انجام شد.
روش کار: مطالعه حاضر، یک مطالعه کاربردی از نوع توصیفی و مقطعی می باشد که در سال 1402 در مراکز خدمات جامع سلامت شهر تبریز انجام شد. در مطالعه حاضر از 37 مرکز 20 مرکز بصورت سرشماری انتخاب شدند. داده های مورد نیاز توسط چک لیست سازمان جهانی بهداشت تحت عنوان راهنمای ارزیابی ایمنی گیرنده خدمت برای مراقبت های اولیه بهداشتی با روش مشاهده مستقیم و مصاحبه با کارکنان مراکز خدمات جامع سلامت شهری کلانشهر تبریز و بررسی مستندات با مسئول ایمنی گیرنده خدمت و کارشناس ایمنی گیرنده خدمت جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده¬ها با استفاده از نرم افزار SPSS با ورژن 26 و آزمون های توصیفی (میانگین، میانه و انحراف معیار)، انجام شد.
یافته ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میانگین نمره ایمنی گیرنده خدمت در 20 مرکز خدمات جامع سلامت شهر تبریز 9/36 % بدست آمد. همچنین میانگین نمره ایمنی گیرنده خدمت در پنج حیطه (حاکمیت و رهبری (2/36 %)، جلب مشارکت و تعامل با بیمار و جامعه (6/39 %)، خدمات بالینی ایمن و مبتنی بر شواهد (3/44 %)، محیط ایمن (6/42 %) و آموزش مداوم (9/21 %)) ارزیابی گردید.
نتیجه گیری: نتایج ارزیابی ها نشان داد که وضعیت شاخص های ایمنی در مراکز خدمات جامع سلامت شهر تبریز در پنچ حیطه در سطح ضعیف می باشد. با توجه به انجام برنامه بیمارستان های دوستدار ایمنی در سطح مراقبت های اولیه و نبود فرهنگ ایمنی در این سطح نیازمند توجه بیشتری می باشد تا اقدامات اصلاحی در مراکز خدمات جامع سلامت شهر تبریز توسط معاونت بهداشت صورت پذیرد.
کلید واژه ها: ایمنی گیرنده خدمت، کیفیت، مراکز خدمات جامع سلامت شهری، حاکمیت و رهبری، جلب مشارکت و تعامل با بیمار و جامعه، خدمات بالینی ایمن و مبتنی بر شواهد، محیط ایمن، آموزش مداوم