آنالیز احساسات کاربران اپلیکیشن Blood Pressure Tracker
Abstract
مقدمه و طرح مسئله:
امروزه با افزایش رشد استفاده از اینترنت، شبکه های اجتماعی و اپلیکیشن های مختلف، متن های فراوانی از عقاید و نظرات افراد به وجود آمده است که در گذشته امکان ثبت آن ها وجود نداشت. در پی افزایش سطح استفاده از این برنامه ها، میزان نظرات کاربران آن ها نیز بالاتر می رود[1] . نظرات و احساسات جنبه بسیار مهم و اساسی از زندگی ما را تشکیل می دهند. هر کاری که انجام میدهیم، هر چیزی که میگوییم، برخی از احساسات ما را منعکس میکند، هرچند ممکن است به صورت مستقیم نباشد. بهترین تعریف از احساس و اندازه گیری آن را می توان از تعریف دسمیت برداشت. او بیان می دارد که احساس پدیده ای با 4 مولفه است:
۱-واکنش های رفتاری( به عنوان مثال انتخاب شیوه برخورد با افراد) ۲- واکنش های بروز حالت (به عنوان مثال تغییرات در چهره و صدای افراد)۳-واکنش های فیزیولوژیک (به عنوان مثال تغیییرات ضربان قلب) ۴-تجربه های ذهنی و درونی(به عنوان مثال: ناامیدی) [2].
توجه به احساسات انسان ها و طراحی برنامه ها براساس آنان امری بسیار ضروری است که به شدت باید مورد توجه گیرد. شناسایی احساسات و تمایلات افراد به سادگی امکان پذیر نیست [3] و برای درک رفتار بسیار اساسی یک انسان، باید این احساسات را از طریق برخی داده های احساسی، که به آن داده های عاطفی نیز می گویند، تجزیه و تحلیل کنیم [4].
احساسات کاربران اپلیکیشن ها، توسط نرم افزارهای داده کاوی تحلیل می شوند تا احساس اصلی نسبت به اپلیکیشن مورد نظر استخراج شود [5]. در تجزیه و تحلیل احساسات کاربران اپلیکیشن به تمایلات و گرایشات مردم می توان دست یافت که برای توسعه دهندگان اپلیکیشن ها می تواند بسیار مفید واقع شود و بر اهمیت و ضرورت انجام چنین تحقیقاتی می افزاید [6]. احساسات کاربران می تواند برای توسعه دهندگان اپلیکیشن ها از جنبه های مختلف، از جمله امکان تعیین نیازمندی های کاربران، امکان بهبود برنامه کاربردی با استفاده از ایده های بدست آمده، کسب احساسات کاربر در ارتباط با ویژگی های خاص برنامه و همچنین بازخورد کار با این ویژگی ها مفید واقع شود [7].
امروزه کاربران فضای مجازی، قبل از تصمیم گیری و انتخاب برای استفاده از یک اپلیکیشن در حوزه مورد نیاز خود، نظرات کاربران آن را مورد بررسی قرار داده و بر اساس آن اقدام به انتخاب اپلیکیشن یا محصول مورد نظر می کنند. آنالیز احساسات کاربران با استفاده از روش های مختلف از جمله داده کاوی می تواند در این زمینه بسیار مفید واقع شود [8].
استفاده از اپلیکیشن های موبایلی در حوزه بهداشت و درمان باعث شده است سطح دسترسی به خدمات پزشکی نسبت به قبل بالاتر رود که مزایای بسیاری دارد و ترجیح بیماران برای استفاده از اینگونه اپلیکیشن ها نسبت به مراجعه حضوری افزایش می یابد. از جمله مزایای استفاده از این اپلیکیشن ها می توان به ذخیره ی زمان انتظار در مطب پزشک، کاهش مسافت و هزینه های حمل و نقل و ... اشاره کرد [9]. بنابراین با توجه به ضرورت و اهمیت استفاده از این اپلیکیشن های توسعه یافته در حوزه پزشکی و همچنین گسترش استفاده از آن ها توسط بیماران، بررسی و تجزیه و تحلیل احساسات کاربران، بیش از پیش حائز اهمیت می باشد.
با توجه به اینکه پرفشاری خون به عنوان یکی از مشکلات عمده بهداشتی و روبه گسترش در کشورهای در حال توسعه می باشد، بنابراین اپلیکیشن های زیادی در این حوزه تهیه شده اند [10].
در پژوهش حاضر، عنوان اپلیکیشن مورد پژوهش Blood Pressure Tracker»» از حوزه پزشکی می باشد و این امکان را فراهم می کند که فشارخون خود را ثبت کرده، روند آن را کنترل کرده و با خانواده و پزشک در میان گذاشت.. این برنامه فشار خون را اندازه گیری نمی کند بلکه صرفا نقش کنترلی دارد. اپلیکیشن کنترل فشارخون، بیش از 1000000 دانلود داشته و بیش از 16000 نفر به آن واکنش نشان داده اند [11]. لذا این مطالعه قصد دارد به آنالیز احساسات کاربران اپلیکیشن Blood Pressure Tracker»» با استفاده از تکنیک های داده کاوی بپردازد.
هدف کلی
تجزیه و تحلیل احساسات کاربران اپلیکیشن Blood Pressure Tracker»» با استفاده از روش داده کاوی.
اهداف اختصاصی
هدف اختصاصی اول: جمع آوری و پیش پردازش نظرات کاربران اپلیکیشن
هدف اختصاصی دوم: تعیین ویژگی های موردنیازجهت تجزیه و تحلیل
هدف اختصاصی سوم: استخراج امتیازبندی(مثبت، منفی، خنثی) نظرات
هدف اختصاصی چهارم: استخراج درصد محبوبیت اپلیکیشن