ارتباط بین سن منارک و سن یائسگی با بیماریهای مزمن غیر واگیر در جمعیت کوهورت آذر
Abstract
با توجه به سیرصعودی بیماریهای مزمن غیرواگیر و اهمیت سلامت زنان در جامعه و نیز وجود تعداد مطالعات معدودی در این زمینه و با حجم نمونه کم، در مطالعه حاضر، ارتباط سن منارک (AAM) و سن یائسگی با مولتی موربیدیتی (MM) و بیماریهای مزمن در مطالعه کوهورت آذر مورد بررسی قرار گرفته است.
روش کار و مواد: در این مطالعه از دادههای مربوط به سابقه باروری 8294 زن که در مطالعه کوهورت آذر شرکت کرده اند استفاده شده است. در این راستا برای ارزیابی اطلاعات دموگرافیک، سابقه باروری، رفتارهای شخصی، وضعیت سیگار کشیدن، وضعیت اجتماعی-اقتصادی، وضعیت فعالیت و شاخص امتیاز ثروت از پرسشنامه استفاده شده است.
یافته ها: در این مطالعه سن منارک زودرس با خطر بالای دیابت، چاقی و Waist-to-Hip Ratio (WHR) بالا مرتبط بود. از سوی دیگر، قاعدگی دیررس با مقادیر بالاتر فشار خون بالا، دیابت ، سکته مغزی اما خطر کمتر چاقی، مولتی موربیدیتی و آرتریت روماتوئید همراه بود. یائسگی زودتر از موعد بهطور قابلتوجهی در بین افراد با Body Mass Index (BMI) بالای 30، و افراد غیرسیگاری شایعتر بود (P<0.001). همچنین زنان با یائسگی زودرس نسبت به گروه یائسگی طبیعی، جوانتر بودند (P<0.001) اما مقادیر Waist Circumference (WC)، BMI و Waist-to-Height Ratio (WHtR) آنها تفاوت قابل توجهی نداشت.