ارزیابی تأثیر عرق گونههای مختلف بوقناق در قند خون بیماران دیابتی نوع یک
Abstract
مقدمه: دیابت شایعترین بیماری متابولیک در جهان است که در صورت عدم کنترل مناسب قند خون، باعث ایجاد مشکلات عدیدهای برای بیماران میشود. در دیابت نوع یک (بیماران دیابتی وابسته به انسولین)، مصرف مزمن انسولین تزریقی با عوارضی مانند هایپوگلایسمی همراه است و از طرفی این دارو جزو پر هزینهترین داروهای مصرفی در کشور است. استفاده از اقدامات درمانی تکمیلی (استفاده از مواد معدنی نظیر کروم، و مواد شیمیایی و گیاهی) که باعث کاهش نیاز به مقدار انسولین مصرفی شود، از جایگاه ویژهای برخوردار است. عرق بوقناق از جمله فرآوردههای سودمند در کاهش قند خون بیماران دیابتی مطرح میباشد. هدف: هدف از انجام این مطالعه ارزیابی تأثیر عرق بوقناق در کاهش قند خون بیماران دیابتی نوع یک میباشد.روش کار: 20 نفر بیمار مبتلا به دیابت نوع یک که به مرکز درمانی امام رضا مراجعه کرده بودند، پس اعلام آمادگی برای همکاری در طرح، وارد مطالعه شدند و روزانه 50 سی سی از عرق بوقناق را با رعایت رژیمهای درمانی معمول به مدت دو ماه (شب هنگام، قبل از خواب) مصرف کردند. هموگلوبین A1C بیماران قبل از مطالعه و دو ماه بعد از مطالعه برای هر بیمار ثبت شد. دوز انسولین مورد نیاز و قند خون نیز دو ماه قبل از مطالعه و دو ماه بعد از انجام مطالعه برای بیماران ثبت شد.نتایج: نتایج حاکی از این بود که پس از دو ماه مصرف عرق بوقناق توسط بیماران، تغییرات معنیداری در سطح هموگلوبین A1C مشاهده نگردید. همچنین بعد از دو ماه مصرف عرق بوقناق توسط بیماران، تغییرات دوز مورد نیاز به انسولین (lantus و novorapid) نیز معنیدار نبود. تغییر معنیداری در سطح قند خون بیماران نیز مشاهده نشد.نتیجهگیری: مصرف عرق بوقناق در بیماران دیابت نوع یک تاثیری بر کاهش قند خون، دوز انسولین و هموگلوبین A1C ندارد.