بررسی خاصیت مهارکنندگی استیل کولین استرازی عصاره و اسانس میوه های گیاه گلپر
Abstract
مقدمه: بیماری آلزایمر، از شایعترین علل زوال عقل در افرار مسن می باشد. آنزیم استیل کولین استراز، یکی از مفیدترین اهداف درمانی برای بهبود علائم آلزایمر می باشد. طبق اشاراتی که در منابع طب سنتی، به خاصیت ضدنسیانی گیاه گلپر شده بود. در مطالعه حاضر به بررسی اثر آنتی کولین استرازی این گیاه میپردازیم.
هدف: بررسی خاصیت آنتی کولین استرازی اسانس و عصاره گیاه گلپر.روش کار: بعد از جمع آوری گیاه گلپر، از پودر میوه های گیاه، اسانس تهیه شد و برای بدست آوردن موثرترین عصاره، در مرحله اول به ترتیب با حلالهای پترولیوم اتر، دی کلرومتان و متانول و در مرحلهی دوم به ترتیب با حلالهای ان- هگزان، اتیل-استات و اتانول عصاره گیری انجام شد. عصارههای بدست آمده با دو روش خشکاندن در خلا و خشکاندن انجمادی خشک شدند. سپس آنزیم استیل کولین استراز از خون انسان استخراج گردید و با روش المن، شدت جذب غلظتهای مختلف اندازهگیری شد. با کمک دستگاه GC-MS ترکیبات اسانس، شناسایی شد. در نهایت با نرم افزار اتوداک برای ترکیبات تعیین شده، شبیه سازی داکینگ مولکولی با آنزیم استیل کولین استراز انجام گرفت.نتایج: طبق نتایج تست المن، اسانس و عصاره ها ی پترولیوم اتری و اتانولی و متانولی گیاه گلپر دارای اثر آنتی کولین استرازی هستند و P-valueمربوط به عدم تأثیر اثر متقابل نوع عصاره گلپر و میزان غلظت آن بر لگاریتم شدت فعالیت آنزیم استیل کولین استراز برابر با 000/0 و کمتر از احتمال خطای نوع اول 05/0 می باشد لذا این فرض رد شده و می توان اثر متقابل نوع عصاره گلپر و غلظت آن را در شدت فعالیت آنزیم معنی دار فرض کرد.بحث: می توان میزان شدت مهار اسانس و عصاره های موثره را مقایسه کرد. نتایج حاصل از عصاره ها برای دو فرم vaccum Dried و Freeze Dried را بررسی کرد. هم چنین نتایج داکینگ مولکولی ترکیبات را مورد بررسی قرار داد.