مقایسه تاثیر عصاره ی نسترن کوهی وکلرهگزیدین 2% براستحکام باند میکروتنسایل کوتاه و بلند مدت ترمیم کامپوزیت با استفاده از ادهزیو سلف اچ دو مرحله ای
Abstract
مقدمه: امروزه کامپوزیت رزین های باند شونده به دندان به دلیل ویژگی های زیبایی، سهولت استفاده و پیشرفت های صورت گرفته در زمینه باندینگ، محبوب ترین مواد ترمیمی در دندانپزشکی هستند. دستیابی به باندی سیل و محکم بین کامپوزیت و نسج دندانی و همچنین دوام این باند برای موفقیت کلینیکی ترمیم های باند شونده ضروری است. طول عمر باندهای عاج-رزین به دلیل کاهش استحکام باند در طول زمان، همواره موضوع تحقیق در دندانپزشکی معاصر بوده است. پیوند عاج-رزین عمدتاً در اثر تخریب آنزیمی ماتریکس متالوپروتئینازها (MMP)آسیب می بیند. این مطالعه با هدف تعیین اثر مهار کننده هایMMP موجود در عصاره هیدرو الکلی گیاه نسترن کوهی بر استحکام باند میکروتنسایل ادهزیو سلف اچ دو مرحله ای در کوتاه مدت و بلند مدت می باشد.
مواد و روش ها: 24دندان مولر سوم مندیبل بدون پوسیدگی جمع آوری و دبریدمان سطحی شدند. برای دستیابی به سطح عاج قسمت میانی دندان، یک سوم اکلوزالی به وسیله دیسک الماسه جداشده وسپس به مدت 15 روزتحت پروتکل القای پوسیدگی آزمایشگاهی قرارگرفتند. پس از برداشت عاج پوسیده عفونی واعمال پرایمرسلف اچ، نمونه ها به طورتصادفی به 3 گروه تقسیم شدند: گروه کنترل (آب مقطر)، عصاره گیاه نسترن کوهی و کلرهگزیدین(CHX) 2%. محلول های تهیه شده با استفاده از میکروبراش و به مدت 60 ثانیه برروی عاج قرارگرفته و ماده اضافه با استفاده از کاغذ جاذب برداشته شد، سپس باندینگ طبق دستور العمل سازنده بر سطح عاج اعمال شد. کامپوزیت رزین با استفاده از مولدپلاستیکی به ضخامت 4 میلیمتردردولایه 2 میلیمتری برروی سطح عاج قرار گرفته و هر لایه به طور جداگانه با دستگاه LED به مدت 40 ثانیه کیورشد. نمونه ها به مدت 24 ساعت در محلول سالین دردمای اتاق نگهداری شدند. برای انجام تست استحکام باند میکروتنسایل هر 3 دندان درون یک بلوک از آکریل سلف کیور مانت شدند. دندان های مانت شده درون آکریل به پلیت چسبانده شدند. سپس با استفاده از دیسک فلزی همراه با اسپری خنک کننده ی آب نمونه های11×میلیمتری از دندانها بریده شدند. به گونه ای که از هر دندان حداقل 3 نمونه حاصل شد. نمونه های تهیه شده بصورت رندوم و براساس زمان انجام تست استحکام باند، به دوگروه تقسیم شدند: برای بررسی استحکام باندکوتاه مدت نمونه های تهیه شده بلافاصله به انتهای جیگ دستگاه تست کننده ی میکروتنسایل چسبانده شده و تا زمان بروز شکست تحت استرس قرار گرفتند. به منظور بررسی استحکام باند بلند مدت نمونه ها تحت ترموسیکلینگ 3000 سیکل قرار گرفته و سپس به مدت 3 ماه در آب مقطر 37 درجه نگهداری شدند. درنهایت استحکام باند میکروتنسایل مشابه گروه قبل بررسی شد. نمونه ها برای بررسی نوع شکست تحت بررسی با میکروسکوپ نوری قرارگرفتند. نتایج با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی (میانگین وانحراف معیار) و تعداد درصد گزارش شدند. به منظور مقایسه استحکام باند بین گروه ها از ازمون ANOVA One-way و به منظور مقایسه استحکام باند کوتاه مدت و بلند مدت درهرگروه از آزمونIndependent t-test استفاده شد. مقدار احتمال کمتراز5 صدم به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
یافته ها:
نتایج نشان داد که میزان استحکام باند کوتاه مدت بین گروه های مطالعه از نظر آماری معنی دار نبود(p-value=0.98 ). میانگین استحکام باند بلند مدت در گروه کلرهگزدین نسبت به دو گروه دیگر بیشتر بود(p-value<0.001). از طرفی اختلاف میانگین استحکام باند بین دو گروه آب مقطر و عصاره نسترن کوهی از نظر آماری معنی دار نبود(p-value=0.97).
نتیجه گیری:
نتایج حاصل از مطالعه نشان داد استفاده از عصاره ی نسترن کوهی بصورت آزمایشگاهی برمیزان استحکام باند کوتاه مدت کامپوزیت به دندان اثر نامطلوبی نداشت. اما باعث افزایش استحکام باند بلندمدت نشد.