ارزیابی ماندگاری پوشش نانو ذرات سیمواستاتین روی هیلینگ اباتمنت های ایمپلنت
Abstract
مقدمه: با توجه به اهمیت موفقیت درمان های ایمپلنت و کارایی طولانی مدت آنها، پیشگیری از یک سری عوارض بیولوژیک مانند بیماری های پری ایمپلنت، حائز اهمیت می باشد. استفاده از روکش های آنتی میکروبیال یکی از روش های موفق در این زمینه می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ماندگاری پوشش نانو ذرات ژلاتینی حاوی سیمواستاتین بر روی هیلینگ اباتمنت های تیتانیومی می باشد.
روش کار: در این مطالعه تعداد 40 عدد هیلینگ اباتمنت تیتانیومی در دو گروه 20 عددی شامل گروه تست (هیلینگ اباتمنت های تیتانیومی دارای روکش نانوذرات سیمواستاتین) و گروه کنترل (هیلینگ اباتمنت های تیتانیومی بدون روکش نانوذرات سیمواستاتین) تهیه شدند. جهت پوشش دهی، پس از پاکسازی هیلینگ اباتمنت ها، فرآیند dip coating برای پوشش دهی سطح هیلینگ اباتمنت ها اعمال شد. میکروسکوپ الکترونی (SEM) برای بررسی ریزساختار و مورفولوژی پوشش ها و اشعه ایکس (XRD) برای تعیین ترکیب ماده پوشش دهنده استفاده شد. آزمایش بررسی ماندگاری در محلول Simulated Body Fluid (SBF) در دمای 37 درجه سانتیگراد انجام و تغییرات مورفولوژی توسط SEM بعد از روکش دهی به صورت کیفی بررسی شدند. میانگین وزن اولیه، بعد از روکش دهی، یک، سی و شصت روز بعد از روکش دهی به صورت کمی بررسی شدند. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS 25 انجام شد و سطح معنی داری P<0.05 برای نمونه ها در نظر گرفته شد.
یافته ها: تصاویر میکروسکوپ الکترونی پوشش دهی موفق و نیز مورفولوژی سطح را به خوبی نشان داد. در مورد نتایج xrd وجود پوشش نانو ذرات ژلاتینی حاوی سیمواستاتین بر روی ایمپلنت اثبات شد. براساس آنالیز واریانس اندازه های تکراری تغییرات وزن در طول زمان از نظر آماری معنی داری بود. بر اساس نتایج آزمون سیداک مشاهده شد که میانگین وزن قبل از روکش دهی و بلافاصله بعد از روکش دهی اختلاف معنی داری داشت. یعنی اینکه روکش دهی موفق بوده است. همچنین میانگین وزن بین زمان اولیه (پس از روکش دهی) با زمان یک روز پس از روکش دهی و سی روز پس از روکش دهی از نظر آماری معنی دار نبود. یعنی اینکه پوشش حداقل سی روز پایدار بوده است. اختلاف بین وزن اولیه (پس از روکش دهی) و 60 روز پس از روکش دهی معنی دار بود. یعنی ماندگاری پوشش تا روز شصتم کمتر شده است.
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد روکش دهی نانو ذرات ژلاتینی حاوی سیمواستاتین بر روی هیلینگ اباتمنت های تیتانیومی موفقیت آمیز بود و این ماندگاری حداقل تا یک ماه ماندگاری داشت. این مطالعه یک مطالعه پایه جهت روکش دهی و ارزیابی پایداری روکش بود و در ادامه لازم است ارزیابی های بیشتر در حوزه های مختلف فیزیکوشیمیایی، مکانیکی و آنتی میکروبیال صورت بگیرد.