تاثیر اضافه کردن شیشه زیست فعال (SiO2–CaO–P2O5–MgO-SrO) به سمان گلاس آینومر و رزین مدیفاید گلاس آینومر بر رمینرالیزاسیون عاج
Abstract
مقدمه: شیشه زیست فعال یک ماده با زیست سازگاری بالا بوده که با ایجاد یک پاسخ بیولوژیک در سطح خود موجب تشکیل پیوند بین خود و بافتها میشود. به دلیل خواص منحصر به فرد آن، در سالهای اخیر مطالعات وسیعی در زمینه کاربرد این ماده در دندانپزشکی صورت گرفته است. گلاس آینومر مزایای زیادی مانند باند مستقیم با دندانها را دارد که امکان ترمیم موثر دندانهای پوسیده را فراهم میکند. علاوه بر این، خواص زیست سازگاری خوبی دارد، فلوراید آزاد و جذب میکند و در نتیجه یک اثر ضد باکتریایی و رمینرالیزاسیون فلورآپاتیت دارد. اما علیرغم مزایای عمده، در مقایسه با سایر مواد ترمیمی رایج، خواص مکانیکی آن از زمان توسعه هنوز در حال بهبود است. با توجه به فقدان مطالعات در زمینه افزودن شیشه زیست فعال به رزین مدیفاید گلاس آینومر، این مطالعه با هدف بررسی رمینرالیزاسیون عاج با افزودن شیشه زیست فعال به گلاس آینومر انجام گرفت.
مواد و روشها: 30 پرمولر بدون پوسیدگی جمعآوری شده و مینای سطحی آنها به وسیله دیسک الماسه و اسپری آب و هوا حذف شد و عاج به وسیله محلول اتیل دیامین تترااستیک اسید به مدت 6 ساعت دمینرالیزه شد. نمونهها به شکل تصادفی به 6 گروه آزمایشی بر اساس میزان شیشه زیست فعال و نوع گلاس آینومر تقسیم شده و هر گروه حاوی 5 پرمولر بود: گروه اول گلاس آینومر به شکل خالص بود، گروه دوم شامل ده درصد وزنی و گروه سوم شامل بیست درصد وزنی شیشه زیست فعال بود. برای رزین مدیفاید گلاس آینومر نیز به همین ترتیب سه گروه تشکیل شد.
برای سنتز شیشه زیست فعال از روش سل-ژل استفاده شد. پودر گلاس آینومر و رزین گلاس آینومر با شیشه زیست فعال، به مدت دو دقیقه باball milling مخلوط شدند. پس از مخلوط کردن پودر و مایع، در قالب ریخته شدند تا به شکل بلوک درآمدند. سپس بلوکها تا حد ممکن به سطح عاج دمینرالیزه نزدیک شده، به وسیله بندهای ارتودنسی محکم شدند و در بزاق مصنوعی به مدت دو هفته نگهداری شدند. سپس تست XRDو SEM سه بار بر روی نمونهها انجام شد. یک بار پیش از دمینرالیزه کردن عاج، یک بار بعد از دمینرالیزه کردن عاج و بار آخر پس از دو هفته نگهداری در بزاق مصنوعی تست بر روی نمونهها انجام گرفت و رمینرالیزاسیون عاج بررسی شد.
نتایج: در تجزیه XRD سطح عاج، قبل و بعد از تماس با BAG پیکهایی مشاهده میشود که نشاندهنده کریستالهای FAP و HAP هستند. این پیکها بعد از دمینرالیزاسیون به شکل قابل توجهی کاهش پیدا کردند. در گروههای BAG20 این پیکها بعد از تماس بیشترین افزایش را داشتند. در مطالعات آماری اثر زمان در زاویه 26 تفاوت معنیداری نداشت اما در زاویه 32 معنیدار بود. اثر گروه از نظر آماری معنی دار بود(p-value<0.001) و گروههای GI20 و RMGI20 بیشترین تغییرات و گروههای GI0 و RMGI0 کمترین تغییرات را نشان دادند. تفاوت رمینرالیزاسیون بین GI و RMGI از نظر آماری معنیدار نبود.
نتیجه گیری: استفاده از شیشه زیست فعال در درصدهای وزنی 10 و 20 با گلاس آینومر و رزین مدیفاید گلاس آینومر در فرایند رمینرالیزاسیون عاج موثر است و با افزایش درصد شیشه زیست فعال توانایی رمینرالیزاسیون عاج افزایش مییابد. بین توانایی رمینرالیزاسیون GI و RMGI اصلاحشده با شیشه زیست فعال تفاوت معنیداری وجود ندارد.