بررسی فراوانی ابتلا ، عوارض و مورتالیتی در بیماران دیابتی، فشارخونی و بیماریهای اتوایمیون مبتلا به covid 19
Abstract
وجود بیماری های زمینه ای می تواند بر علایم بیماری، تشخیص، سیر درمان و پیش آگهی تاثیر گذار باشد. پاسخ سیستم ایمنی در افراد با بیماری زمینه ای از کارایی کم تر برخوردار است. لذا خطر ابتلا به کووید 19 در این افراد بیشتر بوده و در صورت ابتلا منجر به نوع شدید بیماری همراه با بستری شدن در بیمارستان و خطر مرگ و میر می شود. لذا با توجه به اهمیت بررسی و مدیریت بیماران دارای بیماری زمینه ای مبتلا به کووید 19، این مطالعه با هدف بررسی فراوانی ابتلا ، عوارض و مورتالیتی در بیماران دیابتی، فشارخونی و بیماریهای اتوایمیون مبتلا به covid 19انجام گرفت.
روش کار: مطالعه حاضر پژوهشی توصیفی تحلیلی بود. جامعه مطالعه تمامی بیماران مبتلا به کووید-19 که به اورژانس بیمارستان امام رضا مراجعه کرده اند می باشد. نمونه های به صورت تمام شماری شامل تمام بیماران مراجعه کننده به اورژانس امام رضا در سال 1399 الی 1400 که تشخیص کووید 19 در آنها مسجل بود انتخاب شدند. روش نمونه گیری بصورت تمام شماری بود، در ابتدا اطلاعات ثبت شده در پرونده ی بیماران در چک لیست محقق ساخته شامل مشخصات دموگرافیک و مشخصات بیماری ثبت گردید. سپس بروز عوارض بیماری به صورت پرسش از بیماران بررسی شد. فرم رضایت آگاهانه، جهت شرکت در این مطالعه از تمامی بیماران اخذ شد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار Spss Ver 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به صورت تعداد (درصد)، انحراف معیار ± میانگین و میانه (دامنه میان چارکی) (با توجه به ماهیت متغیرها) گزارش شدند. جهت آزمون نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون کولموگروف - اسمیرنوف استفاده گردید. جهت بررسی ارتباط بین متغیرهای کیفی از آزمون Chi-square و در صورت نیاز از Fisher exact test استفاده شد. 05/0 > p به عنوان سطح معنی داری آماری در نظر گرفته شد.
یافته ها: میانه سن بیماران مورد مطالعه 61 سال بود. 7/47% از بیماران مورد مطالعه زن و 3/52% مرد بودند. 28 درصد از بیماران مبتلا به بیماری دیابت ، 41% مبتلا به بیماری فشار خون بالا و 3/4% مبتلا به بیماریهای اتوایمیون بودند. در بررسی بیماران،19 درصد(57 نفر) فوت نمودند که از این تعداد 9/64% واکسن دریافت نکرده بودند. تنگی نفس با تعداد 27 نفر (9%)، سرفه های مزمن با تعداد 23 نفر (7/7%)، خستگی مفرط با تعداد 16 نفر (3/5%) و مشکل در تفکر و تمرکز به ترتیب جزو بیشترین عارضه های بروز یافته پس از ابتلا به کووید – 19، در بیماران مورد مطالعه بودند. ارتباط معنی داری بین ابتلا به دیابت، فشارخون بالا و مورتالیتی در بیماران مبتلا به کووید مورد مطالعه، مشاهده شد (005/0 ≥P)
بین بروز تنگی نفس و بیماری دیابت و فشارخون بالا ارتباط معنی داری از لحاظ آماری مشاهده شد (005/0 ≥P). بین بروز خستگی مفرط و بیماری اتوایمیون ارتباط معنی داری از لحاظ آماری مشاهده شد (003/0 = P).