بررسی ارتباط بین سطوح سرمی ویتامین D با کیفیت و کمیت خواب در کوهورت کارکنان دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Abstract
باتوجه به اینکه کیفیت پایین خواب در میان بزرگسالان شیوع بالایی دارد و این مساله میتواند نشانگر یک نگرانی اساسی و مهم در سلامت عمومی محسوب شود. همچنانکه در مطالعات گذشته، تاثیر مثبت ویتامین D در جنبه های مختلف کیفیت زندگی گزارش شده است. لذا بررسی این موضوع به ویژه در میان کارکنان علوم پزشکی تبریز مهم تلقی گردیده وبنابراین هدف ما از این بررسی، ارتباط بین ویتامین D سرم با کیفیت وکمیت خواب در بزرگسالان بویژه در میان کارکنان علوم پزشکی تبریز می باشد.
روش کار و مواد: این پایان نامه یک مطالعه مقطعی از مطالعه کوهورت دانشگاه علوم پزشکی تبریز میباشد. اندازه گیری های دموگرافیک و آنتروپومتریک 1429 نفرشرکت کننده مورد ارزیابی قرار گرفت. علاوه بر این، کیفیت خواب و ویتامین D سرم شرکتکنندگان به ترتیب از پرسشنامه خواب پیتسبورگ PSQI)) وبا روش آنزیم ایمونواسی MONOBIND مورد ارزیابی قرار گرفت . همچنین از رگرسیون لجستیک ترتیبی برای ارزیابی هرگونه ارتباط بین اجزای PSQI و وضعیت ویتامین D استفاده شده است.
یافته ها: میزان ناکافی و کمبود ویتامین D در شرکت کنندگان به ترتیب6/26 و 5/49 درصد گزارش شده است. به طور کلی 3/90٪ از شرکت کنندگان خواب خود را «نسبتا خوب» یا «بسیار خوب» ارزیابی کرده و میانگین PSQI در تمام شرکتکنندگان5/2± 69/4بوده است.
بنابراین مشاهده گردید که تعداد کمی از شرکتکنندگان دارای تاخیر خواب بیش از 60 دقیقه (4.3٪) یا اختلال عملکرد در طول روز ≥ سه بار در هفته (1.5٪) بودند. لذا بر اساس یافته های رگرسیون ترتیبی، ارتباط معنی داری بین سطوح ویتامین D و اجزای PSQI وجود ندارد.