بررسی اثر بیواکتیوگلاس SiO2–CaO–P2O5–MgO-SrO سنتز شده به روش سل - ژل بر آسیب های اولیه مینا و فرایند رمینرالیزاسیون مینا
Abstract
مقدمه :
شیشه های زیست فعال با توجه به ساختار نانو می توانند در رمینرالزاسیون مینای دندان موثر باشند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر بیواکتیوگلاس سنتز شده بر میزان رمینرالیزاسیون و مورفولوژی سطح مینای آسیب دیده بود.
مواد و روشها:
در این مطالعه 72 دندان مولر سوم انسان که فاقد پوسیدگی و پرکردگی بود انتخاب گردید. دندان ها بعد از کشیده شدن به واسطه قرار گرفتن در محلول تیمول به مدت یک هفته، ضد عفونی گردید. سپس تاج دندان ها به صورت طولی توسط دستگاه برش با ضخامت حدود 2 میلیمتر برش داده شد و به مدت 10 دقیقه در دستگاه اولترا سونیک جهت حذف دبری قرار گرفت. همه ی نمونه ها توسط اسید فسفریک 37%به مدت 2 دقیقه اچ شد. بر روی 36 عدد از نمونه ها از پودر بیواکتیوگلاس سنتز شده سوسپانسیون با غلظت 20 درصد تهیه گردید و به مدت 15 روز (10دقیقه در هر روز) اعمال شد و در دستگاه اولتراسونیک به مدت 3 دقیقه قرار گرفت. 36 نمونه باقی مانده (کنترل) صرفا مرحله قرار گیری در دستگاه اولتراسونیک انجام گردید. برای بررسی پوشش ایجاد شده، نمونه ها توسط SEM، XRD، ATR-FTIR و میکروهاردنس مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با نرم افزار GraphPad Prism 9.5.0 وآزمونهای اماری آنوا، بونفرنی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
نتایج:
نمونهها پس از دمینرالیزاسیون کاهش معنی داری را در ریزسختی نشان دادند. میکرو هاردنس دندانهای رمینرالیزه شده بطور معنی داری بیشتر از دندانهای دمینرالیزه بود (P <0.001). میزان XRD (در هردو حالت theta=26,32) تفاوت معنی داری را در میزان معدنی شدن گروه های مورد مطالعه نشان نداد. میزان ATR-FTIR در V3PO4 اختلاف معنی داری در سه گروه نداشت. ولی میزان ATR-FTIR در V1PO4، میزان معدنی شدن را در گروه کنترل (دندان فاقد پوسیدگی) بطور معنی داری بیشتر از دو گروه پوسیدگی و ترمیم مجدد نشان داد (P <0.001).
نتیجه گیری:
استفاده از بیواکتیوگلاس سنتز شده در فرایند رمینرالیزاسیون مینا باعث افزایش میکرو هاردنس گردید.