بررسی تقاضای القایی عرضه کننده عرضه کننده برای خدمات
Abstract
مقدمه : طرح تحول سلامت یک برنامه در نظام سلامت ایران در سال 1393 اجرایی گردید. اجرای این طرح منجر به تغییرات در نظام پرداخت و همچنین ایجاد تغییرات در تعرفه گذاری خدمات گردید. این تغییرات در بلند مدت باعث مصرف و ارائه شدن خدمات غیرضروری و القای تقاضا از سوی ارائه کنندگان خدمت گردید.
هدف : هدف از این مطالعه بررسی میزان تقاضای القایی عرضه کننده با استفاده از رابطه ی بین تغییرات تعرفه خدمات و تجویز مراقبت های سلامت در سالهای 1392-1397 می باشد.
روش : این مطالعه با داده های موجود در آرشیو سیستم ثبت داده های بیمه سلامت شهرستان شیراز انجام شد. خدمات بر اساس تغییرات تعرفه ای انتخاب سپس بر اساس نوع خدمت و سال ها و نوع ارائه کننده طبقه بندی شد. برای هریک از خدمات سرانه مصرف و سرانه هزینه وتعداد و هزینه خدمات بر اساس نوع ارائه کننده آن خدمت برآورد گردید. نهایتا تاثیر هر یک از متغیرهای تعرفه و مالکیت مراکز ارائه کننده خدمت و پوشش بیمه ای برروی تعداد خدمات بررسی گردید.
یافته ها: سرانه مصرف برای خدمات "سونوگرافی رحم و تخمدان" افزایش ،"اتساع حالب با سنگ شکنی" کاهش ،"ترمیم تیغه بینی" افزایش ،"آرتروسکوپی زانو" افزایش و "جایگذاری کاتتر در ورید"کاهش و سرانه هزینه این خدمات همگی افزایش داشته است. تعداد و هزینه خدمات بر اساس نوع ارائه کننده خدمت در دو گروه دولتی و خصوصی نشانگر افزایش در تعداد و هزینه است. تاثیر تعرفه و مالکیت مراکز ارائه کننده بر تعداد خدمات مثبت و پوشش بیمه ای نیز به غیر از بیمه روستایی نتایج مثبتی حاصل نمود.
نتیجه گیری : براساس نتایج به دست آمده رابطه مستقیمی بین تغییرات تعرفه و نوع صندوق بیمه و مالکیت مراکز ارائه کننده با تعداد و هزینه خدمات مصرف شده بعد از طرح تحول وجود دارد که نیازمند اعمال تغییرات قوانین در سطح کلان می باشد.