شناسایی نابرابری در مصرف کالاهای آسیبرسان سلامت در سال 1398 نگارش:
Abstract
چکیده:
مقدمه: بررسی نابرابریهای سلامت با هدف اطلاعرسانی سیاستها ، برنامه ها و روش ها برای کاهش ان دسته از اختلافات های بهداشتی انجام میشود که ناعادلانه و غیرمنصفانه هستند. در مطالعات برندگان جایزه نوبل 2019 ارتباط بین فقر و مصرف کالاها مورد بررسی قرار که ما را بر آن داشت تا به بررسی وضعیت مصرف این کالاها در کشور بپردازیم و تأثیر سیاستها و راهکارهایی را که در کشور در این خصوص وجود دارد را مورد بررسی قرار دهیم.
روش کار مرور مفهومی جهت شناسایی عواملی که موجب نابرابری در کیفیت رژیم غذایی می شوند انجام گرفت. از شاخص تمرکز و نمودار تمرکز مرتبط برای تعیین درجه نابرابری هزینه کالاهای آسیبرسان سلامت استفاده شد و به منظور تجزیه و تحلیل تأثیر عوامل مرتبط با نابرابری در مصرف کالاهای آسیبرسان سلامت در گروههای مختلف اجتماعی از تحلیل های اقتصادسنجی استفاده نمودیم.
نتایج: 9 عامل در مصرف کالاهای آسیبرسان سلامت مؤثر میباشد که در دودستهی عوامل دموگرافیک و عوامل اقتصادی-اجتماعی تقسیم می شود.بر اساس مقادیر شاخص تمرکز در کل مصرف مجموع کالاهای آسیبرسان سلامت به سمت خانوارهایی با درآمد بالاتر، دارای سرپرست با تحصیلات پایینتر با طبقه های شغلی معتبرتر، تجمع بیشتری دارد. نتایج ضریب جینی هزینه کالاهای آسیبرسان سلامت نشان میدهد که نابرابری معنادار در این هزینه ها در بین خانوارهای نمونه وجود دارد.
بحث: برای کاهش مصرف کالاهای آسیبرسان سلامت گروههای درآمدی بالاتر را بیشتر هدف برنامه های سیاستی خود قرار دهند.به گروههای پایینتر سنی آموزش های درستی در خصوص پیامد های استفاده از کالاهای آسیبرسان سلامت داده شود. و گروههای شغلی بالاتر برنامه هایی برای کارکنان خود در این خصوص در دستور کار قرار دهند.
واژه های کلیدی: کالاهای آسیبرسان سلامت- نابرابری- شاخص های اجتماعی