مقایسه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و عملکرد جنسی در افراد مبتلا به سرطانهای کولورکتال با و بدون کیسه کولوستومی در بیمارستانهای شهر تبریز1400
Abstract
چکیده پژوهش:
مقدمه: سرطان یک مشکل بزرگ بهداشتی در سرتاسر جهان و دومین علل مرگ و میر ناشی از سرطان در ایالات متحده میباشد. بروز سرطان رکتوم و کولون در ایران طی 25 سال گذشته روند افزایشی داشته است. این سرطان میتواند به دلایل مختلفی باعث افت در عملکرد جنسی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت شود. هدف از مطالعه فوق بررسی تفاوت بین کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و عملکرد جنسی در افراد مبتلا به سرطان کولورکتال در گروه با و بدون کیسه کولوستومی میباشد.
مواد و روش: پایان نامه حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی میباشد که در سال 1400-1401 در شهر تبریز و بیمارستانهای شهیدمدنی، استاد عالینسب، شهریار و ولیعصر تبریز انجام گردید. جامعه آماری این تحقیق را افراد مبتلا به سرطان کولون و رکتوم با و بدون کیسه کولوستومی، تشکیل می¬دهند. تعداد نمونه های این تحقیق 256 نفر می¬باشند که به صورت نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های روایی و پایایی شده شاخص بین المللی عملکرد نعوظ برای مردان، شاخص عملکرد جنسی زن برای نمونه های زن، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت برای هر دو جنس و اطلاعات فردی و شغلی استفاده شد. پرسش نامه های پر شده وارد نسخه 24 نرم افزار آماری IBM SPSS Statistics گردید و سپس داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی تحلیل گردید همچنین جهت کنترل اثر مخدوشگرها از مدلسازی خطی عمومی و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
یافته ها: میانگین و انحراف معیار نمره کل کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در افراد دارای کیسه 08/17±03/43 و برای افراد بدون کیسه 57/15±38/51، نمره کل شاخص عملکرد جنسی زنان در افراد دارای کیسه 40/6±21/7 و برای افراد بدون کیسه 10/9±67/14، نمره کل شاخص بین المللی عملکرد نعوظ در افراد دارای کیسه 30/15±17/26 و برای افراد بدون کیسه 14/17±05/29 بود. در کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در بین افراد دارای کیسه و بدون کیسه در گروه کل و زنان تفاوت معنیدار آماری وجود داشت(به ترتیب:0.002P= و 001/0P<). در شاخص عملکرد جنسی زنان در مورد برخی از حوزه ها در زنان دارای کیسه و بدون کیسه تفاوت معنیدار آماری وجود داشت(005/0P<). در شاخص بین المللی عملکرد نعوظ در بین مردان دارای کیسه و بدون کیسه تفاوت معنیدار آماری وجود نداشت(005/0P>).
نتیجه گیری: با توجه به یافتههای پژوهش مشخص گردید که کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و عملکرد جنسی در این گروه از بیماران دچار اختلال میباشد لذا پیشنهاد میشود تصمیمات و استراتژی هایی اتخاذ شود تا موجبات ارتقا کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و عملکرد جنسی فراهم شود و از این افراد حمایت های لازم به عمل بیاید، مخصوصا لازم است تا آن دسته از ابعادیکه نیازمند حمایت بیشتر است مورد توجه ویژه قرار بگیرد که در مورد کیفیت زندگی مرتبط با سلامت ابعاد سلامت عمومی، عملکرد جسمی و درد و همچنین در مورد عملکرد جنسی زنان ابعاد رطوبت، اوج لذت جنسی و درد جنسی و نهایتا در مورد عملکرد جنسی مردان ابعاد اوج لذت جنسی و میل جنسی از جمله ابعادی هستند که حمایت بیشتری را میطلبند.