مقایسه پاسخ درمانی استفاده همزمان از هر دو روش PRP و ۱۵%AHA در مقابل استفاده از ۱۵%AHA به تنهایی در بیماران با چین و چروک صورت
Abstract
پروسه پیری از بدو تولد در انسان شروع شده و برای تمام عمر ادامه پیدا می کند. پروسه پیری پوست نتیجه تعدادی از وقایع در درم، اپیدرم، سلول های پیگمانته، فولیکول مو، غدد سباسه، عروق خونی و ارگان های ثانویه ای در لایه های پوست می باشد. هیدروکسی اسیدها که به عنوان اسیدهای میوه نیز شناخته می شوند جزو اسید های غیر ارگانیک می باشند و از ۴۰ سال گذشته برای درمان بیماری های پوستی مورد استفاده قرار گرفته اند. از سوی دیگر پلاسمای غنی از پلاکت یا PRP که به صورت ژل پلاکتی تهیه می گردد، سبب افزایش بقای لیپوسیت ها و لیپوبلاست ها می گردد. هدف از مطالعه کنونی، مقایسه پاسخ درمانی استفاده همزمان از هر دو روش PRP و AHA ۱۵ درصد در مقابل استفاده از AHA ۱۵ درصد به تنهایی در بیماران با چین و چروک صورت می باشد.
مواد و روش ها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی شده، در هر دو گروه ابتدا فوتوگرافی از صورت تهیه شده و سپس یک گروه همراه با AHA ۱۵ درصد شبانه، هر دو ماه یکبار تزریق اینترادرمال PRP نیز شد و در گروه دیگر AHA ۱۵ درصد شبانه به تنهایی تجویز گردید (زمان تزریق PRP شامل زمان پایه، ماه سوم و ماه پنجم می باشند). بیماران بر اساس معیار های خاصی ارزیابی شدند. ارزیابی بیماران یک ماه، سه ماه و شش ماه پس از مداخله بود. نتایج دو گروه در خصوص شدت چین و چروک صورت، درجه بهبودی بافت و همگن بودن پوست و همچنین درجه رضایت خود بیمار در زمان های پیگیری با ابتدای درمان و بین دو گروه مورد مقایسه قرار گرفتند.
یافته ها: ۶۰ بیمار با چین و چروک سطحی پوست با شدت متوسط تا شدید در دو گروه مداخله و کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. تمامی بیماران زن بوده و بیماری زمینه ای نداشتند. میانگین سن بیماران ۴۲/۳ ± ۳۵/۳۹ سال با دامنه ۴۴-۳۱ سال بود. بهبود چین و چروک گونه در ماه ۶ ام و نازولبیال در تمام مدت پیگیری در گروه مداخله به طور معنی داری بهتر از گروه کنترل بود. همچنین پایداری درمان نیز در گروه مداخله به طور معنی داری بهتر از گروه کنترل بود. در مقابل تفاوتی بین دو گروه در رضایتمندی بیماران از درمان وجود نداشت.