بررسی متیلاسیون پروموتر ژن هایmiR-145 ، miR-155، SHP-1 و PADI-2 در خون محیطی بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس
Abstract
بیماری MS یک بیماری خودایمنی مزمن CNS است که با التهاب و تخریب عصبی مشخص میشود که ناشی از تعامل پیچیده عوامل ژنتیکی و محیطی بوده و سیر بالینی متغیری دارد. تعداد فزایندهای از شواهد از نقش فرآیندهای اپی ژنتیکی در مکانیسمهای زمینهساز پاتوژنز ایمنی و اختلال عملکرد سیستم عصبی در MS حمایت میکند. فرآیندهای اپی ژنتیک، مانند متیلاسیون DNA و تغییرات پس از ترجمه هیستون، تأثیرات ژنها و محیط را برای تنظیم بیان ژن یکپارچه میکنند. مطالعه تغییرات اپی ژنتیک که پایدار و برگشت پذیر هستند، ممکن است یک رویکرد جایگزین برای درک بهتر و مدیریت بیماری ارائه دهد. یکی از ژنهایی که مورد متیلاسیون قرار میگیرند، miRNA ها میباشد. این تصور وجود دارد که miRNA ها نقش مهمی را در بیماری MS بازی میکنند؛ زیرا در سلولهای ایمنی به مقدار بسیار زیادی بیان میشوند. علاوه بر دخالت microRNAها در پاتوژنز بیماری MS، ژنهای مهم دیگری اعم از PTPN6) SHP-1( و PADI-2 نیز در بیماری MS نقش دارند. در پژوهش حاضر، هدف مشخص کردن یک سری از مارکرهای کاربردی متیلاسیون برای تشخیص زودرس MS از طریق مقایسه سطح متیلاسیون این ژنها در نمونههای خون محیطی بیماران و مقایسه آن با متیلاسیون این ژنها در خون محیطی افراد سالم میباشد.
روش کار: از بین بیمارانی که با تشخیص قطعی MS به پزشک مراجعه کردهاند، ۷۵ بیمار به صورت تصادفی انتخاب و از آنها نمونه خون اخذ شد. استخراج DNA ژنومی از نمونهها با استفاده از کیت استخراج DNA انجام گرفت. پس از استخراج DNA و تیمار با بی سولفیت، الگوی متیلاسیون پروموتر ژنها بواسطه روش MS-HRM به صورت کمی تعیین گردید. به عنوان گروه شاهد در این مطالعه، تعداد ۷۵ نمونه از افراد سالم اخذ و بررسی شد.
نتایج: در گروه بیمار میانگین درصد متیلاسیون ناحیه پروموتر ژن miR-145 ، در بیماران MS نسبت به گروه کنترل دارای افزایش معنیداری است (Pvalue:0.013). به علاوه، نتایج حاصل از ROC curve برای متیلاسیون نشان داد که تغییرات متیلاسیون در ناحیه مورد بررسی با Pvalue:0.015 دارای ارزش بیومارکری در تشخیص بیماران مالتیپل اسکلروزیس است. متیلاسیون در پروموترmiR-155 در بیماران MS نسبت به گروه کنترل، دارای افزایش معنیداری است (Pvalue:0.022). همچنین نتایج حاصل از ROC curve برای متیلاسیون، نشان داد که تغییرات متیلاسیون در ناحیه مورد بررسی با Pvalue:0.053 دارای ارزش بیومارکری در تشخیص بیماران مالتیپل اسکلروزیس نمیباشد. متیلاسیون در پروموتر PADI2 در بیماران MS نسبت به گروه کنترل، دارای افزایش معنیداری است (Pvalue:0.017). به علاوه نتایج حاصل از ROC curve برای متیلاسیون نشان داد که تغییرات متیلاسیون در ناحیه مورد بررسی با Pvalue:0.010 دارای ارزش بیومارکری در تشخیص بیماران مالتیپل اسکلروزیس است. میزان متیلاسیون پروموترSHP-1 در بیمارانMS نسبت به گروه کنترل، تفاوت معنیداری نداشت.