پیامدهای ابتلا به کووید-19 در بیماران با نارسایی قلبی: مطالعه مرور سیستماتیک
Abstract
خطر پیامدهای شدیدتر کووید-19 (بیماری کروناویروس 2019) در بیماران مبتلا به بیماری قلبی بیشتر است. در این مطالعه، هدف ما بررسی خطرات شرایط ناشی از کووید-19 در موارد با نارسایی قلبی زمینهای ¬¬است.
روش کار و مواد: مرور نظام مند منابع برای یافتن تمامی مقالات از قبیل مقالاتی که مطالعات موردی، کارآزمایی بالینی، توصیفی و همبستگی باشند، صورت گرفت. پایگاه¬های داده¬ای PubMed، Scopus، Ovid، ProQuest، Web of Science، و کتابخانه Cochrane بهطور سیستماتیک تا سپتامبر 2021 جستجو گردیدند و در تاریخ فوریه 2022 بطور دستی جستجوی منابع اپدیت گردید. برای گزارش نتایج مربوط به مرور سیستماتیک از بیانیه PRISMA استفاده شد. جستجوی پایگاه ها، انتخاب مطالعات، بررسی کیفیت مطالعات و استخراج داده ها توسط دو پژوهشگر انجام گرفت و در موارد اختلاف بین دو نفر موضوع مورد اختلاف با نفر سوم مطرح و تصمیم گیری شد. از نرم افزار مدیریت منابع Endnote X8 برای سازماندهی، مطالعه عناوین و چکیده¬ها و همچنین شناسایی موارد تکراری استفاده شد. برای انجام فراتحلیل از نسخه دوم نرم افزار فراآنالیز جامع (CMA.2) استفاده شد.
یافته ها: در جستجوی نظام¬مند انجام یافته در بانک¬های اطلاعاتی، 5997 عنوان یافت شد که تعداد 3494 عنوان تکراری بودند و در مرحله اولیه ارزیابی حذف گردیدند. در بازبینی اولیه که توسط دو نفر به صورت جداگانه انجام گرفت، 2288 مقاله براساس معیارهای خروج حذف شد. متن کامل مقالات برای 215 مقاله باقی مانده استخراج شد. 188 مقاله به دلیل نداشتن اطلاعات موردنظر مطالعه از مطالعه خارج شد و نهایتا 27 مقاله وارد مطالعه مروری نظام¬مند گردید. کیفیت مقالات، ابتدا براساس چک لیست ارزیابی کیفیت مقالات توصیفی-تحلیلی (STROBE) بررسی شد. سپس بر اساس کیفیت مقالات منطبق با استانداردهای موجود و توافق بین همکاران بررسی صورت گرفت و مقالات که مورد توافق نبودند از مطالعه کنار گداشته شدند. در مجموع پیامدهای مربوط به مورتالیتی، نیاز به تهویه مکانیکی و سایر پیامدهای مربوط به نارسایی قلبی حائز شرایط ورود به متاآنالیز بودند. در مورد مرگ و میر، 20 مطالعه حائز شرایط ورود به انالیز بودند که نتایج نشان داد تفاوت معنی¬داری بین میزان مرگ و میر در مبتلایان به نارسایی قلبی و بیماران غیر قلبی وجود دارد. طی آنالیز به عمل آمده نسبت شانس بروز مرگ و میر در گروه نارسایی قلبی 57/2 برابر کنترل گزارش گردید که با توجه به P<0.001 این اختلاف معنی دار بود (%95CI: 2.085-3.169). در مورد تهویه مکانیکی نیز بر اساس نتایج 6 مطالعه وارد شده در متاآنالیز، نیاز به تهویه مکانیکی در گروه نارسایی قلبی 707/1 برابر کنترل گزارش گردید که با توجه به P=0.014 این اختلاف معنی¬دار بود (%95CI: 1.113-2.617). در مورد سایر پیامدهای بررسی شده نیز، شانس بروز نارسایی مولتی ارگان، نارسایی قلبی و کلیوی حاد، نارسایی بطن راست حاد و شوک کاردیوژنیک نیز در گروه بیماران کووید با نارسایی قلبی به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود. اما تفاوت معناداری در زمینه شانس بروز سپسیس و آمبولی ریوی وجود نداشت.