تأثیر دیمتیل سولفوکسید (DMSO) بر استحکام باند ریزکششی ادهزیوهای یونیورسال به عاج
Abstract
سابقه و هدف
دیمتیل سولفوکسید یک حلال قطبی است که برای ایجاد تغییرات بیولوژیک در سوبسترای باندینگ و بهبود استحکام باند رزین-عاج مورد استفاده قرار میگیرد. تحقیق حاضر با هدف تعیین اثرات DMSO بر روی استحکام باند ریزکششی ادهزیوهای یونیورسال و مقایسهی آن با ادهزیوهای معمول انجام شد.
مواد و روشها
در این تحقیق تجربی-آزمایشگاهی، مولرهای سوم انسانی سالم انتخاب و در محلول کلرامین T 5/0% نگهداری شدند. بعد از حذف مینای اکلوزالی و پرداخت سطوح برش خورده با کاغذهای سیلیکون کارباید، دندانها برحسب استراتژی اچ، نوع ادهزیو و کاربرد DMSO و به صورت تصادفی در 8 گروه قرار گرفتند. ادهزیوهای یونیورسال ALL-BOND، Prime & Bond Elect و G-Premio Bond در استراتژیهای سلف اچ و اچ و شستشوو با و بدون کاربرد DMSO در دندانها به کار رفته و نیز از ادهزیوهای مرسوم Clreafil SE Bond (سلف اچ) و Adper Single Bond 2 (اچ و شستشو) برای مقایسهی نتایج استفاده شد. کاربرد DMSO 5% در تکنیک اچ و شستشو پس از اچ عاج و کنترل رطوبت به میزان µL50 و به مدت 60 ثانیه و با استفاده از میکروبراش انجام شد. در تکنیک سلف اچ نیز کاربرد DMSO بر روی عاج پوشیده شده از لایهی اسمیر و قبل از اعمال پرایمر صورت گرفت. سطح عاج با کامپوزیت Valux Plus ترمیم شده و نوردهی انجام شد. نمونهها 500 بار تحت اعمال چرخههای حرارتی قرار گرفته و بعد از برش در قطعات با سطح مقطع mm21، استحکام باند قطعات با دستگاه تست ریزکششی اندازهگیری شد. الگوی شکست نمونهها با دستگاه استریومیکروسکوپ با بزرگنمایی 10 برابر تعیین شد. از آزمون آنالیز واریانس دوطرفه برای تعیین اثرات نوع ادهزیو و کاربرد DMSO در استحکام باند استفاده شده و برای تعیین تفاوت مقادیر استحکام باند در ادهزیوهای مختلف به تفکیک کاربرد یا عدم کاربرد DMSO هم از آزمون Student t استفاده شد.
يافتهها
اثرات کاربرد یا عدم کاربرد DMSO (003/0=p)؛ نوع ادهزیو (001/0p<) و نیز اثرات متقابل کاربرد DMSO و نوع ادهزیو (027/0=p) بر استحکام باند ریزکششی ادهزیوها به عاج معنیدار بوده است.
تفاوتهای معنیداری از نظر استحکام باند ادهزیوها در الگوی سلف اچ در شرایط با و بدون کاربرد DMSO دیده نشد. البته، استحکام باند ادهزیوهای ALL-BOND Universal (02/0=p)؛ Prime & Bond Elect (02/0=p) و G-Premio Bond در الگوی اچ و شستشو(001/0=p) در شرایط کاربرد DMSO به طور معنیداری بیشتر از شرایط عدم کاربرد DMSO بوده است. بیشترین الگوی شکست مشاهده شده در بین گروه ها الگوی شکست ادهزیو و در درجه ی دوم شکست نوع میکسد بود.
نتيجهگيري
اثرات استفاده یا عدم استفاده ازDMSO؛ نوع و استراتژی ادهزیو و همچنین اثرات متقابل کاربرد DMSO و نوع ادهزیو بر روی استحکام باند ریزکششی ادهزیو ها قابل توجه بود. استحکام باند ادهزیوهای یونیورسال در الگوی اچ و شستشو در شرایط کاربرد DMSO 5درصد به طور معنیداری بیشتر از شرایط عدم کاربردDMSO بود ولی تفاوت معنی داری در استحکام باند ادهزیو ها در الگوی سلف اچ تحت شرایط با و بدون کاربرد DMSO وجود نداشت.