اثر تزریق وریدی سلولهای ⁺C-kit استخراج شده از مغز استخوان بر تغییرات بافتی، استریولوژیک و میزان آپوپتوز بیضه و پارامترهای اسپرم در موش های صحرایی دیابتی نوع دو
Abstract
دیابت و رژیم پرچرب باعث ایجاد اختلال در باروری مردان دیابتی می شود. در این مطالعه اثر تزریق وریدی سلولهای ⁺C-kit استخراج شده از مغز استخوان بر تغییرات بافتی، استریولوژیک و پارامترهای اسپرم در موشهای صحرایی دیابتی نوع دو مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش کار: در این مطالعه، 48 موش صحرایی نر با نژاد Wistar در محدوده وزنی 220-180 گرم به طور تصادفی ساده به چهار گروه تقسیم شدند: گروه کنترل (C)، دیابتی(D) ، دیابتی+سلول C-kitˉ (D+C-kitˉ) و دیابتی+سلول + (D+C-kit⁺) C-kit. همچنین 10 حیوان به طور تصادفی ساده به منظور استخراج سلولهای C-kit⁺ و C-kitˉ انتخاب شدند. در گروه های دیابتی، القای دیابت نوع دو از طریق تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین (35mg/kg) پس از دریافت 4 هفته رژیم پرچرب صورت گرفت. تقریبا سیصد هزار سلول c-kit+ و c-kit- استخراج شده از مغز استخوان، پس از جداسازی با روشMACS و تعیین هویت با روشFACS از طریق ورید دمی تزریق شدند. پس از اتمام مداخلات، حیوانات با تزریق داخل صفاقی mg/kg50 کتامین و mg/kg5 زایلازین بیهوش شده و بلافاصله بیضه چپ برای بررسی تغییرات بافت شناسی و بیضه راست به همراه اپیدیدیم برای بررسی تغییرات استریولوژیک، پارامترهای اسپرم و میزان شکست DNA اسپرم مورد استفاده قرار گرفت.
یافته ها: ردیابی سلولهای تزریق شده نشان از مهاجرت و homing موفق سلولهای C-Kit+، و کمتر C-Kit-، در بافت بیضه بود. نتایج این مطالعه نشان داد که القای دیابت موجب تغییرات بافتی و استریولوژیک در بیضه، کاهش معنی دار در تعداد کل، تحرک، زنده ماندن و شکل طبیعی اسپرم و افزایش معنی دار شاخص ناهنجاری اسپرم، شاخص تراتوزواسپرمی (TZI)، درصد اسپرم بی تحرک، ناهنجاریهای اسپرم غیرطبیعی و قطعه قطعه شدن DNA اسپرم شد (001/0p<). درمان با +C-Kit تمام این پارامترها را به طور قابل توجهی نسبت به گروههای D و D+C-kit- بهبود بخشید (001/0p<)، اگرچه تعداد کل اسپرم در گروه D+C-kit+ نسبت به گروه C به طور معنیداری کاهش و شاخص تراتوزواسپرمی (TZI) نسبت به کنترل افزایش داشت (05/0p<-01/0p<).