بررسی ارتباط بین هیپوپلازی سینوس ترانسورس با هیپوپلازی سینوس سیگمویید و ورید ژوگولار داخلی با استفاده از یافته های ام ار ای و سونوگرافی داپلرسرویکال
Abstract
تفسیر تصاویر پزشکی مبتنی بر دانش آناتومی و آگاهی از واریاسیون های طبیعی می باشد. هیپوپلازی سینوس ترانسورس یکی از واریان های شایع سینوس های وریدی مغزی می باشد که در مطالعات تصویربرداری گاها تشخیص آن از ترومبوز سینوس وریدی چالش برانگیز می شود. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین هیپوپلازی سینوس ترانسورس با هیپوپلازی سینوس سیگمویید و ورید ژوگولار داخلی با استفاده از یافته های ام ار ای و سونوگرافی داپلرسرویکال می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی مقطعی، بیماران بر مبنای معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شدند. MRV بیماران تفسیر شده و ارزیابی مورفولوژی سینوس ترانسورس با استفاده از متد Fofi صورت گرفت به نحوی که سینوس عرضی یک سمت با سمت مقابل در قسمت میانی آن ها مقایسه و گرید بندی شدند (دیامتر سینوس عرضی دو طرف بر حسب میلی متر در دو طرف اندازه گیری شد). سپس سونوگرافی ورید ژوگولار براساس متد Menegatti et al صورت انجام شد به این صورت که بیمار در پوزیشن سوپاین قرار گرفته و از بیمار درخواست شد که تنفس طبیعی داشته و عضلات گردنی را ریلاکس کند. سپس در مقطع عرضی مسیر ورید ژوگولار بررسی و در سه نقطه دیامتر آن اندازه گیری شد.
یافته ها: ۹۰ بیمار با MRI نرمال و میانگین سن ۳۶/۱۴ ± ۱۴/۵۱ سال مورد بررسی قرار گرفتند. شایع ترین علت مراجعه بیماران سردرد (۶/۵۵ درصد) و اختلال تکلم (۱/۲۱ درصد) بود. سایر علل شامل دوبینی، توهم و هذیان، اضطراب و نگرانی و اختلال پانیک بودند. به طور معنی داری هیپوپلازی TS در ۴/۸۰ درصد با هیپوپلازی SS و در ۹/۶۰ درصد با هیپوپلازی IJV همزمان بود. در ضمن در مقایسه سمت درگیر مشاهده شد که به طور معنی داری هیپوپلازی TS (۴/۶۷ درصد در مقابل ۶/۳۲ درصد؛ ۰۱۲/۰p=)، SS (۴/۷۸ درصد در مقابل ۶/۲۱ درصد؛ ۰۳۱/۰p=) و IJV (۷۵ درصد در مقابل ۲۵ درصد؛ ۰۲۳/۰p=) در سمت چپ شایع تر از سمت راست بود.