ارتباط بین نسبت شاخص قطر inferior vena cava با قطر آئورت در طبقه بندی بیماران ترومایی با شوک هموراژیک
Abstract
حجم داخل عروقی یا به عبارت دیگر حجم موثر در گردش، مهمترین فاکتور در تعیین وضعیت همودینامیکی بیماران است. مقدار نياز بدن به مايعات را مي¬توان با معاينات باليني، تغييرات نبض و فشار خون و كنترل ميزان ادرار تخمين زد. در مطالعه حاضر به بررسی ارتباط بین نسبت قطر inferior vena cava با قطر آئورت در طبقه بندی بیماران ترومایی با شوک هموراژیک را در دپارتمان اورژانس دانشگاه علوم پزشکی تبریز به انجام برسانیم.
مواد و روش کار : مطالعه مقطعی حاضر با هدف تعیین ارتباط بین نسبت قطر Inferior Vena Cava با قطر آئورت در طبقه بندی بیماران ترومایی با شوک هموراژیک مراجعه کننده به بخش اورژانس بیمارستان امام رضا (ع) تبریز، انجام گرفت. معیارهای ورود به مطالعه شامل تمام موارد بیماران ترومایی با شوک هموراژیک که به اورژانس بیمارستان امام رضای تبریز مراجعه میکنند. معیارهای خروج از مطالعه شامل ابتلا به بیماری زمینه ای کبدی، قلبی، عروقی، ابتلای همزمان به دهیدراتاسیون بود.
یافته ها : در مطالعه حاضر تعداد 69 بیمار ترومایی با شوک هموراژیک که به اورژانس بیمارستان امام رضای تبریز مراجعه کرده بودند وارد مطالعه شدند. 58 نفر (1/84 درصد) را مردان و 11 نفر (9/15 درصد) را زنان تشکیل می دادند. میانگین سنی بیماران مورد مطالعه برابر با 37/12±36/36 سال بود. درصد بالای ثبت شده برای شکایت اولیه تصادفات برای بیماران، بیشترین میزان مکانسیم ایجاد کننده آسیب در بیماران مورد مطالعه از نوع واژگونی می باشد. در بررسی جداگانه انجام شده برای اندکس های محاسبه شده و همخوانی آن با شدت شوک دسته بندی شده برای بیماران ارتباط معناداری بین شدت شوک بر اساس دسته بندی مشاهده نشد (همه p-value ها بیشتر از 05/0 بودند).