بررسی نتایج درمانی آسیکلوویر در درمان و بهبودی فیشر حاد آنال در بیماران غیر HSV
Abstract
فیشر حاد آنال یک اولسر خطی در ناحیه آنال کانال دیستال به خط دندانه ای آنال کانال می باشد. بیماری بسیار شایع،که هر دو جنس به ویژه جوانان را درگیر می کند .علایم بالینی آن شامل ؛درد حین و بعد اجابت مزاج و خونریزی می باشد. با توجه به اینکه بیماری فیشر حاد آنال از لحاظ آماری سطح بالایی از جامعه را درگیر می کند و بیماری شایعی می باشد ؛لذا در این مطالعه برآنیم تا مفید بودن آسیکلوویر را در درمان فیشر حاد آنال در بیماران غیر هرپسی بررسی نماییم.
روش کار: در این مطالعه کارآزمایی بالینی تعداد 120 بیمار که در بازه مهر 1399 تا اسفند 1400 به درمانگاه جراحی بیمارستان امام رضا تبریز مراجعه کرده بودند که برای آن ها تشخیص فیشر حاد آنال داده شده بود وارد مطالعه شدند. با استفاده از چک لیستی شامل اطلاعات بیمار شامل سن، جنس، میزان درد، میزان خونریزی، میزان خارش و یبوست، اسهال و خارش و میزان رضایتمندی از درمان بود اطلاعات بیماران ثبت و ارزیابی شد.
نتایج: در این مطالعه تعداد 120 بیمار وارد مطالعه شدند. از این میان تعداد 75 نفر (62.5%) مرد و 45 نفر (37.5%) زن بودند. در بررسی تشخصی بیماران هنگام مراجعه، شایع ترین علل مراجعه بیماران به ترتیب شامل درد هنگام دفع مدفوع در 120 بیمار (100%)، خونریزی در 89 نفر (74.2%)، یبوست در 63 نفر (52.5%)، خارش در 49 نفر (40.8%) و اسهال در 17 نفر (14.2%) بود. در بررسی میزان درد بیماران قبل از درمان،در هفته دوم و چهارم پس از درمان بر اساس معیار VAS تفاوت معناداری میان میانگین درد بیماران دو گروه وجود نداشت. بهبودی کامل در 37 نفر از بیماران پس از هفته دوم حاصل شد که 17 نفر از آن ها در گروه دیلتیازم و 20 نفر در گروه آسیکلوویر بودند (0.553 = P value). در بررسی میزان رضایتمندی بیماران، بطور کلی میزان رضایت مندی بیماران در گروه آسیکلوویر بیشتر از گروه دیلتیازم بود ولی تفاوت آن ها معنادار نبود.